Uydu verileri kullanılarak Çukurova bölgesinde yüzey sıcaklığının ve don riski gösteren koridorların belirlenmesi
Determination of land surface temperature and the frost risk corridors in Çukurova region using by satellite data
- Tez No: 135647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT PEŞTEMALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Emissivity, Split-Window Technique, Brightness Temperature, Land Surface Temperature, Remote Sensing
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada LANDSAT ve NOAA uydu verileri kıllanılarak Çukurova bölgesinde atmosferik don riski göstren bölgeler bulunmuştur. Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarma ait uydu verileri kullanılmıştır. Yüzey sıcaklığı belirlemede kullanılan 4 metod verilere uygulanmıştır ve bölgenin yüzey sıcaklığı hesaplanmştır. Bu hesaplamalar için gerekli olan yayınırlık ve NDVI değerleri Landsat verileri kullanılarak hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler Yayınırlık, Split-Window Tekniği (S.W.T.), Parlaklık Sıcaklığı, Yeryüzeyi Sıcaklığı (LST), Uzaktan Algılama
Özet (Çeviri)
In this work, the area in Çukurova Region the atmosferle frost risk and land surface temperature has been found by using Landsat and NOAA satallite data for the months of December, January, February and March. To determine the surface temperature of the region, 4 methods have been used and correlated with the ground measurements. NDVI values which are essential for surface temperature calculation have been also determined by using Landsat satellite data.