Boğazkere üzümünün ve bu üzümden elde edilen şarabın antosiyanin birleşimi üzerinde araştırma
A study on the anthocyanin composition of Boğazkere grape and its wine
  1. Tez No: 135648
  2. Yazar: HAŞİM KELEBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antosiyaninler, cibre fermantasyonu, kırmızı şarap, fenol bileşikleri, HPLC
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, Elazığ yöresinde yetişen siyah şaraplık Boğazkere üzümünün antosiyanin bileşimi belirlenmiş ve bu çeşidin şaraba işlenmesi sırasında uygulanan farklı cibre fermantasyonu sürelerinin şarapların antosiyanin bileşimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla üzümlerde fenol bileşikleri olgunluk analizleri yapılmıştır. Şarap yapımında 3, 6 ve 10 gün olmak üzere 3 faklı cibre fermantasyonu süresi uygulanmış ve örneklerin antosiyanin bileşimleri HPLC ile belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre cibre fermantasyonu süresi 6 gün olan şaraplarda antosiyanin içerikleri en yüksek düzeydedk. Antosiyanin bfleşMerinin büyük bir kısmım monoglikozit yapılı antosiyaninler oluşturmakta ve malvidin-3-monoglikozit ve esterleri (asetfl ve kumaril) tüm örneklerde hakim antosiyaninler olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the anthocyanin compositin of Boğazkere grape variety grown in Elazığ region and the influence of different maceration times on anhocyanin composition of that variety were investigated. For that reason, analysis of phenolic maturity was done in grape. Crushed grapes were macerated for 3, 6 and 10 days at room temparature and the anthocyanin composition of wines was analysed by HPLC. According to the result, the concentration of anthocyanin compounds was the highest in the wine obtaioned by 6 days maceration. The majority of those compounds was found in monoglBcozit form and malvidin-3-monogIikozit and its esters (acetyl and coumaryl) were the dominant compounds. KeyWords: Anthocyanins, maceration, red wine, phenolic compounds, HPLC