Koruma ya da kullanımdan kaynaklanacak toplumsal fayda ve maliyetlerin araştırılması: Akyatan örneği
A case study on the prediction of social benefits and costs expected from a conservation proposal: Akyatan
  1. Tez No: 135652
  2. Yazar: NESLİHAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK ALTUNKASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Fayda ve Maliyet İncelemeleri, Koşullu DeğerlendirmeYöntemi, Seyahat Maliyeti Yöntemi, Fırsat Maliyeti Yöntemi, Social Cost-Benefit Analysis, Contingent Valuation Method, Travel Cost Method, Opportunity Cost Method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma ile Karataş - Tuzla Kıyı Bandında yer alan ve Akyatan Lagününü içine alan mevcut koruma sahasının sınırlarının genişletilmesinin uygulanabilirliği tartışılmış; kontenjan değerlendirme, seyahat maliyeti ve fırsat maliyeti yöntemleri aracılığı ile söz konusu uygulamanın fayda ve maliyetlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma bulgularına göre koruma alanının genişletilmesinin maliyeti, uygulamadan elde edilecek faydadan büyüktür. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, bu değerlendirmeler aracılığı ile piyasa fiyat sistemi içerisinde bulunmayan çevresel unsurlara ekonomik bir değer kazandırılabileceği, ayrıca çevre unsuru taşıyan proje uygulamalarının fayda ve maliyet değerlerini ortaya koyarak verilecek kararlarda yetkili mercilere rehberlik edebileceği doğrultusundadır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is discussed that application of expending the boundaries of wildlife reserve around Akyatan Lagoon which places in Çukurova Delta and it is aimed to predict the social benefits and costs of the project by using the contingent valuation, travel cost and opportunity cost methods. According the conclusions of this research the cost of expending the boundaries of wildlife reserve is greater than the benefits. According to this results, it is possible to evaluate the environmental components which are not placed in market system. And also, it is determined that exposing the benefits and costs of the projects which include environmental components may take a mission as a guide during the decision steps.