80 MeV enerji ile gerçekleşen 15N+176Yb reaksiyonunun tesir kesitlerinin ve reaksiyon kanallarının incalenmesi
Reasearch on cross section and reaction channel of 15N+176Yb reaction at 80 MeV energy
  1. Tez No: 135654
  2. Yazar: BANU ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEFA ERTÜRK, PROF.DR. SÜLEYMAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır İyon Füzyon Buharlaşma Reaksiyonu, Yrast ball, Radware, Reaksiyon Kanalları Hesaplan
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Wright Nuclear Structure Laboratory'de Tandem tipi iyon hızlandırıcısından elde edilen 15N iyonları 176Yb hedefi üzerine bombardıman edilmiş ve oluşan bileşik çekirdekten (xn) nötron buharlaşarak 185Ir, 186Ir ve 187Ir izotopları elde edilmiştir. Bu reaksiyon sonucu elde edilen veri Yrast ball çoklu dedektör sistemi ile dedekte edilmiş ve magnetik teyplere yazılmıştır. Teyplerden bilgisayar ortamına aktarılan veriler, Radware analiz programlarıyla 185Ir, 186Ir ve ir izotoplarının seviye şemaları kullamlarak bu deneyin reaksiyon kanallarının istatistiği çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
15N beam is obtained from TANDEM accelerator at WNSL at YALE University and delivered to 176Yb target and formed a compound nucleus which emitted (xn) neutrons and turned to 18Tr, 186Ir ve 187Ir isotopes. Data is taken from this reaction were detected via YRAST Ball (Yale Rochester SpecTroscopy) array and recorded into magnetic tapes. The extracted data from magnetic tapes were analysed in computer using RADWARE analysis programme and level scheme of I85Ir, 186Ir and Ir isotopes and from this analysis the ratio of reaction channel was determined. Key Words : Heavy Ion Fusion Evaporation Reaction, Yrast Ball, Radware, Determination of Reaction Cahannel