Lizozimin Clostridium tyrobutyricum üzerine etkisinin laboratuvar koşullarında ve üründe araştırılması
The effeect of lysozyme on Clostridium tyrobutyricum in vitro and in cheese
  1. Tez No: 135655
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZKUL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. IŞIL VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Clostridium tyrobutyricum, Lizozim, Beyaz peynir, Clostridium tyrobutyricum, Lysozyme, cheese
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Beyaz peynirlerde depolama sırasında oluşan geç şişme sorununa karşı lizozim kullanımının probleme etken olan Clostridium tyrobutyricum DSM 663 'e karşı etkisi In Vitro koşullarda ve beyaz peynir üzerinde araştırılmıştır. Bu amaçla, öncelikli olarak 106 kob/ml Clostridium tyrobutyricum DSM 663 üzerine 0(kontrol), 25, 250, 500, 1000, 2500 U/ml lizozim konsantrasyonlarının etkisi spektrofotometrik metod kullanılarak tespit edilmiştir. İkinci aşamada ise tespit edilen lizozim konsantrasyonu üründe kullanılmış ve üründeki etkisi araştırılmıştır. Aynı zamanda ürünün mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak; 500 U/ml ve üzeri lizozim konsantrasyonunun Clostridium tyrobutyricum DSM 663 'ün vejetatif hücrelerinin gelişimi üzerine etkili olduğu bulunmuştur. Ürün koşullarında ise belirlenen 500 U/ml lizozim konsantrasyonunun % 90 etkisini ilk günde (6 saatte) gösterdiği, olgunlaşmanın 60. gününden sonra etkili olmadığı bulunmuştur. Toplam aerobik mezofılik bakteri sonuçlarının olgunlaşma süresince A peynirinde 7, 18x1 08- 6,7xl04 kob/g, B peynirinde I,0xl09-3,63xl05kob/g, C peynirinde I,95xl08-2,4xl04 kob/g arasında, Koliform bakteri sayısının A peynirinde 1,92x1 05 - 5,32x1 03 kob/g, B peynirinde 4,75xl04-2,9xl03 kob/g, C peynirinde 7,4xl04-l,30xl03 kob/g arasında, Enterobactericae sayısının ise A peynirinde I,96xl05-3,91xl03 kob/g, B peynirinde 6,67xl04-3,14xl03 kob/g, C peynirinde 6,65xl04-l,88xl03 kob/g arasında olduğu saptanmıştır. Olgunlaşmanın 1. ve 90. günleri arasında A peynirinde pH 5.13-5.26, B peynirinde pH 5.08-5.19, C peynirinde pH 5.14-5.28 arasında olduğu saptanmıştır. Olgunlaşmanın birinci gününde, A peynirinde % 46.48, B peynirinde % 44.88, C peynirinde ise % 46.025 kurumadde oranına sahip olduğu bulunmuştur.Olgunlaşma süresince tuz oranlarındaki değişimlerin A peynirinde %2,66-5,54, B peynirinde %2,42-5,10, C peynirinde %2,51-5,36 arasında olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of lysozyme on vegetatif growth of Clostridium tyrobutyricum DSM 663 were assessed in culture media and in cheese. For this purposes, firstly the effect of O(control), 25, 250, 500, 1000, 2500 U/ml lizozim on 106 cfu/ml Clostridium tyrobutyricum DSM 663 were assessed by using spectrophotometric method. Secondly, lysozyme concentration that determined at first stage of project were used and the effect were assessed. Also microbiological and chemical properties of cheeses were determined. As a result, lysozyme was found to inhibit vegetative growth of Clostridium tyrobutyricum DSM 663 at concentrations equal to and greater than 500 units/ml. Growth of %90 vegetative cells of Clostridium tyrobutyricum DSM 663 in cheese was inhibited by 500 U/ml lysozyme concentration at first ( first 6 hours) day during the ripening of cheese, but antimicrobial activity of lysozyme were not observed after 60 days of ripening of the cheese. 7,18xl08-6,7xl04 cfu/g of A cheese, I,0xl09-3,63xl0s cfu/g of B cheese, I,95xl08-2,4xl04 cfu/g of C cheese of total bacteria, 1,92x10s -5,32xl03 cfu/g of A, 4.75x1 04-2.9xl03 cfu/g of B, 7.4xl04-1.30xl03 cfu/g of C cheese of conform bacteria, 1.96xl05-3.91xl03kob/g A, 6,67xl04-3,14xl03 cfu/g B, 6.65xl04-1.88xl03 cfu/g C of Enterobactericaea counts were assessed. pH 5.13-5.26 of A, pH 5.08-5.19 of B, pH 5.14-5.28 of C were observed between first and 90 days of the ripening. First day of ripening, 46.48 %of total solid of A cheese, 44.88% of B cheese, 46.025% of C cheese were determined.During the ripening of cheese, salt concentration of 2.66-5.54 % A cheese, 2,42-5,10 % B cheese, 2,51-5,36 % C cheese were determined.