Tekstil terbiye işlemlerinde meydana gelen hataların belirlenmesi, nedenleri ve çözüm önerileri
Determining the imperfections in textile finishing processes, reasons and suggestions for solutions
  1. Tez No: 135666
  2. Yazar: FATİH ACARGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL OĞULATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Terbiye Hataları, Tekstil Terbiyesi, Renklendirme Hataları, Finishing Imperfections, Textile Finishing, Colouring Imperfections II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yapılan bu çalışmada tekstil terbiye işlemlerinde meydana gelen hatalar, nedenleri ve çözüm önerileri incelenmiştir. Bu amaçla tekstilde en fazla kullanılan doğal elyaf olan pamuk ve yünün ön terbiye, renklendirme ve bitim işlemeleri anlatılmıştır. Daha sonra işletmelerde üretimden kaynaklanan ve en fazla tekrar eden hatalar tekstil terbiye işlemlerine bağlı olarak anlatılmıştır. Sonuç olarak tekstil terbiyesinde meydana gelen hataların büyük bir kısmı üretim sisteminden ve terbiye işlemlerinden kaynaklanmaktadır ki bu çalışmada bu hatalar örneklerle anlatılmıştır. Ancak insandan ve kullanılan materyalden kaynaklanan hataların sayısı da azımsanmayacak miktardadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the imperfections in textile finishing processes, reasons and suggestions for solutions were examined. For this purpose, pre-finishing, colouring and finishing processes of cotton and wool, which are the most processed fibres in textile industry were explained and the repeated imperfections upon the textile finishing processes were evaluated. The imperfections occured in textile finishing depend on process system. On the other hand, the imperfections depend on human and the materials in processes.