Düz boyalı örgü kumaşlardan mamul hazır giyim ürünlerinde parça baskı işlem koşullarında meydana gelen renk değişiminin nedenleri ve çözüm önerileri
The reasons of color change occured during screen printing conditions of apparels manufactured from dyed knitted fabrics and solution proposals
- Tez No: 216098
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF TANER ÖZGÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Parça baskı, sararma, renk değişimi, reaktif boyarmadde, yumuşatıcı, Screen printing, yellowing, color change, reactive dyestuffs, softeners
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil Kimyası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu tezde, parça baskının fiksaj koşullarında baskı yapılan kumaş zemininde sararma veya nüans kayması olarak beliren renk değişiminin nedenleri araştırılmıştır. Bu amaçla, proje üç aşamalı olarak yürütülmüştür. 1. aşamada, ön terbiye işlemlerinin, 2. aşamada boyamada kullanılan boyarmaddelerin, 3. ve son aşamada ise bitim işlemlerinde kullanılan yumuşatıcıların ısıl işlem sonrası pamuklu kumaşta meydana gelen renk değişimine etkisi incelenmiştir.Yapılan çalışmalar sonucunda, ön terbiye işlemleri ile liflerde bulunan yabancı maddelerin etkin bir şekilde uzaklaştırılmasının, boyarmadde ve yumuşatıcı maddelerin seçiminin, ısıl işlem sonrası kumaşta beliren renk değişimi üzerine oldukça önemli etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, causes of the color change of %100 cotton knitted fabric which occurs during curing treatment in screen printing conditions was investigated. For this purpose, the research was implemented spreading in three stages. Effects of the pretreatment, dyestuffs used in the dyeing process and softeners used in finishing treatments on the color change that occurred after curing were studied respectively in those three stages.The results showed that, removal of contaminants drastically during pretreatment processes and selection of dyestuffs and softeners had a very important effect on the color change of fabric which occurred after curing treatment.