Erdemli, Silifke ve Mut ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan sofralık ve yağlık zeytin çeşit ve tiplerinin morfolojik, fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of morphological, phenological and pomological properties of table and oily olive varieties and types growing in Erdemli, Silifke and Mut district
  1. Tez No: 135667
  2. Yazar: BELKIS DÖLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEZEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, Çeşit Özellikleri, Tanımlama, Pomoloji, Olive, Characteristic of varieties, Identification, Pomology
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ERDEMLİ, SİLİFKE VE MUT İLÇELERİNDE YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN SOFRALDX VE YAĞLIK ZEYTİN ÇEŞİT VE TİPLERİNİN MORFOLOJİK, FENOLOJİK VE POMOLOJÎK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ F.BELKIS DÖLEK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ömer GEZEREL Yıl : 2003, Sayfa 80 Jüri : Prof. Dr. Ömer GEZEREL Prof. Dr. Ayzin KÜDEN Yrd. Doç. Dr. Celil TOPLU Zeytin yetiştiriciliği için oldukça yüksek bir potansiyele sahip olan Mersin ilinde yetiştirilen çeşitlerin büyük bir çoğunluğu yerel çeşitlerdir. Ancak bu yerel çeşitlerin bölgedeki özellikleri bilinmemektedir. Bu çalışma ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü zeytin koleksiyon parselinde bulunan Gemlik, Ayvalık, Memecik, Memeli, Uslu, San Ulak, Samanlı, Edincik Su, Tavşan Yüreği, Domat, Erkence, Nizip Yağlık, Kilis Yağlık ve Manzanilla zeytin çeşitierinin; Erdemli ilçesinde yetiştirilen Gök Zeytin tipinin; Silifke ilçesinde yetiştirilen Silifke Yağlık (Yağlık Zeytin) ve Çöplüce (Çöpaşı) zeytin tiplerinin; Mut ilçesinde yetiştirilen Çortak ve Beyrut zeytin tiplerinin morfolojik, fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Gök Zeytin, Silifke Yağlık (Yağlık Zeytin) ve Beyrut zeytin tiplerinin hem sofralık, hem de yağlık zeytin yetiştiriciliğine uygun oldukları belirlenmiştir. Çortak zeytin tipinin yüksek meyve eti/çekirdek oram ile sofralık olarak değerlendirmeye, Çöplüce (Çöpaşı) zeytin tipinin ise yağlık ve yeşil sofralığa uygun olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF MORPHOLOGICAL, PHENOLOGICAL AND POMOLOGICAL PROPERTIES OF TABLE AND OILY OLIVE VARIETIES AND TYPES GROWING IN ERDEMLİ, SİLİFKE AND MUT DISTRICT F. BELKIS DOLEK DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCffiNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ömer GEZEREL Year : 2003, Pages 80 Jury : Prof. Dr. Ömer GEZEREL Prof. Dr. Ayzin KÜDEN Assoc. Prof. Celil TOPLU Most of the varieties grown in Mersin province with a great deal of potential for olive growth are local varieties. However, the properties of these local varieties grown in the region is not known. In this study, it was determined that morphological, phenological and pomologjcal properties of Gemlik, Ayvalık, Memecik, Memeli, Uslu, San Ulak, Samanlı, Edincik Su, Tavşan Yüreği, Domat, Erkence, Nizip Yağlık, Kilis Yağlık and Manzanilla varieties grown in olive collection orchard at Alata Horticultural Research Institute; Gök olive type grown in Erdemli district; Silifke Yağlık (Yağlık Zeytin) and Çöplüce (Çöpaşı) olive types grown in Silifke district; Çortak and Beyrut olive types grown in Mut district. It was determined that Gök, Silifke Yağlık (Yağlık Zeytin) and Beyrut olive types were found to be suitable for oily and table olive growing. In addition, it was found that Çortak olive type could be evaluated for table olive usage and Çöplüce (Çöpaşı) type was oily and pickle usage since having high flesh/stone ratio.