Çok katlı yapılarda yatay ve düşey taşıyıcı elemanlarının deprem davranışına etkisi
The Effect of horizontal and vertical carrier elements on tall buildings to the earthquake behaviour
- Tez No: 135672
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TANRIKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rijit Diyafram Modeli, Sonlu Elemanlar Modeli, Serbest Titreşim Analizi, Spektrum Analizi, Yapı Dinamiği, Rigid Diaphragm Model, Finite Elements Model, Free Vibration Analysis, Spectrum Analysis, Structural Dynamics II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇOK KATLI YAPILARDA YATAY VE DÜŞEY TAŞIYICI ELEMANLARIN DEPREM DAVRANIŞINA ETKİSİ Sabri TUNCA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU Yıl: 2003, Sayfa: 78 Jüri: Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU : Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL : Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI Bu çalışmada, planda değişik geometriye sahip yapı örnekleri üzerinde S AP2000 paket programı kullanılarak dinamik analizler yapılmaktadır. Bu yapıların deprem analizleri, döşemeler için Rijit Diyafram Modeli ve Sonlu Eleman Modeli kullanılarak ayrı ayrı gerçekleştirilmektedir. Özellikle döşeme kalınlığı ve döşemelerde yer alan boşlukların yapı davranışını ne ölçüde etkilediği belirlenmektedir. Böylece Rijit Diyafram kabulünün ne ölçüde gerçekçi olduğu araştırılmaktadır. Çalışmada ayrıca perdelerin yapmın deprem davranışına etkisi de incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF HORIZONTAL AND VERTICAL CARRIER ELEMENTS ON TALL BUILDINGS TO THE EARTHQUAKE BEHAVIOUR Sabri TUNCA DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU Year: 2003, Pages: 78 Jury: Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU : Asst. Prof. Dr. Beytullah TEMEL : Asst. Prof. Dr. Seren AKAVCI In this study, a dynamic analysis is carried out on the structures having different geometric plans with the aid of SAP2000 computer program. The earthquake analysis of these structures is done for slaps by using both rijid diaphragm model and finite elements model. Especially, the effect of the thickness and hollow parts of slabs to the structure response is determined. Thus, the validity of rijid diaphragm model is searched. In addition the effect of the shear wall to the earthquake behaviour have been investigated.