Pimpla turionellae L.'nın eşey oranına düşük sıcaklığın etkisi
Effect of low temperature on the sex ratio of Pimpla turionellae L.
  1. Tez No: 212606
  2. Yazar: NURAY KURTDERE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Biology, Physiology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Pimpla turionellae, düşük sıcaklık, eşey oranı, Pimpla turionellae, low temperature, sex ration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada Pimpla turionellae tarafından parazitlenmiş ve değişik sürelerde ( 1, 3 ve 7 gün) düşük sıcaklıkta (+4 °C) bekletilmiş pupalardan çıkan erginlerin eşey oranının düşük sıcaklıktan nasıl etkilendikleri araştırılmıştır. Düşük sıcaklığa maruz bırakılan pupalarda toplam ergin çıkışında azalma görülmüş, buna karşın toplam erkek çıkış oranında kontrol gruba göre artış gözlenmiştir. Elde edilen erginlerde herhangi bir deformasyon görülmemiştir. Sonuç olarak Pimpla turionellae' nın parazitlenmiş pupalarını +4 ºC'de 1 haftaya kadar depolamanın mümkün olduğu ve kitle üretim programlarında biyolojik mücadele çalışmalarına fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of low temperature on sex ratio of adults emerged from pupae that are parasitized by Pimpla turionellae that are storing at low temperature (+4 °C) for various periods ( 1,3,7 days) is investigated. There was a decrease in total adult emergence of pupae that are exposed to low temperature though there was an increase in total male emergence ratio compared to control group. There was no deformation seen in the obtained adults. In conclusion, this showed that it is possible to store parasitized pupae of Pimpla turionellae at +4°C up to 1 weak and this will contribute biological control in mass rearing programs.