Bazı antibiyotiklerin endoparazitoid pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)'nın yaşama ve gelişimine etkileri
  1. Tez No: 28217
  2. Yazar: KEMAL BÜYÜKGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotikler, Gelişme, Pimpla, Endoparazitoid
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI antibiyotiklerin endopahazitoid pimpla turionellae l. (HYMENOPTERA:ICHNEUMONIDAE)'NIN YAŞAMA VE GELİŞİMİNE ETKİLERİ Kemal BÜYÜKGÜZEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Şevki YAZGAN 1993, Sayfa: 29 Jüri : Prof. Dr. Şevki YAZGAN Doç. Dr. Erkut KIVANÇ Doç. Dr. Atilla YANIKO?LU Endoparazitoid bir hymenopter türü, Pimpla turionellae L. kimyasal yapısı bilinen sentetik besin ortamlarında aseptik şartlarda beslenerek, üç farklı antibiyotik grubuna ait olan penisillin, streptomisin ve rifampisinin böceğin yaşama ve gelişmesine etkileri incelendi. Denenen her üç antibiyotik de böceğin yasama ve gelişmesini etkilemiştir. Antibiyotiklerin böcek üzerine etkileri daha çok larva sonrası gelişme evrelerinde ortaya çıkmıştır. Bu etkiler, genelde konsantrasyona bağlı olarak artmaktadır. Penisillin ve streptomisin içeren besinlerde larvalar denenen bütün konsantrasyonlarda ergin evreye ulaşmayı başarabildikleri halde, 50 mg'dan daha fazla rifampisin içeren besinlerdeki larvalar ergin evreye ulaşamamıştır. Rifampisin diğer iki antibiyotiğe göre daha etkilidir. Rifampisin etkisini diğerlerine göre daha erken gelişme evrelerinde göstermektedir. Rifampisinin en düşük besinsel oranı ergin verimini yaklaşık % 80 oranında düşürürken aynı miktardaki penisillin ve streptomisin oranı, ergin yüzdesini yaklaşık % 50 oranında düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Masters Thesis EFFECTS OF SOME ANTIBIOTICS ON SURVIVAL AND DEVELOPMENT OF THE ENDOPARASITOID PIMPLA TURIONELLAE L. (HYMENOPTERA: ICHNEUMON I DAE) Kemal BÜYÜKGÜZEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Şevki YAZGAN 1993, Page: 29 Jury: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Assoc. Prof. Erkut KIVANÇ Assoc. Prof. Atilla YANIKO?LU The effects of penicillin, streptomycin and rifampicin, belong to three different groups of antibiotics, on the survival and development of an hymenopterous endoparasitoid, Pimpla turionellae L., were investigated by rearing the larvae aseptically on chemically-defined synthetic diets. The antibiotics tested were effective on survival and development of the insect. They exerted their effects mostly during the post-larval development. These effects, in general, were increased by their increasing dietary levels. Larvae were able to complete their development upto adult instar on diets with all tested levels of either penicillin or streptomycin, whereas they were not on diets contained more than 50 mg/100 ml diet of rifampicin. Rifampicin had more severe effects than those of penicillin or streptomycin. It showed its effect in the early developmental stages of the insect. The yield of adults was decreased about 80 percent by the lowest dietary level of rifampicin while it was decreasing about 50 percent by the same level of penicillin or streptomycin. Streptomycin had a positive effect on food consumption of the larvae. Key Words : Antibiotics, development, Pimpla, endoparasitoid