Demir, hidrojen peroksit ve dinamidin ergin erkek Pimpla turionellae L. (Hymenoptera)'de ömür uzunluğu, süperoksit dismutaz, katalaz, inorganik peroksidazlar ve glutatyon üzerine etkileri
Effects of iron, hydrogen peroxide and diamide administration on life span, superoxide dismutase, catalase, glutathione and inorganic peroxidase in the adult male Pimpla turionellae L. (Hymenoptera)
- Tez No: 170283
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEVKİ YAZGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon, inorganik peroksidaz, ömür uzunluğu, Pimpla turionellae, Superoxide dismutase, catalase, glutathione, inorganic peroxide, life span, Pimpla turionellae u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Doktora Tezi DEMİR, HİDROJEN PEROKSİT VE DİAMİD'İN ERGİN ERKEK PIMPLA TURIONELLÂE L. (HYMENOPTERA)'DE ÖMÜR UZUNLUĞU, SÜPEROKSİT DİSMUTAZ, KATALAZ, İNORGANİK PEROKSİDAZLAR VE GLUTATYON ÜZERİNE ETKİLERİ Elif Tülin KORKMAZHAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Bu çalışmanın genel amacı ergin erkek Pimpla turionellae'de oksidatif stres ile antioksidant savunma mekanizmaları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yaşlanma ile birlikte farklı konsantrasyonlardaki demir, diamid ve hidrojen peroksit ile yaratılan oksidatif stresin ömür uzunluğu, süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon ve inorganik peroksit düzeylerine olan etkisi araştırılmıştır. Yaşlanma sırasında katalaz aktivitesinde önemli derecede bir düşüş ile birlikte süperoksit dismutaz aktivitesinde, glutatyon ve inorganik peroksit düzeylerinde ise bir artış olduğu gözlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre demir klorür çözeltisi dışmda kullanılan hiçbir kimyasalın böceklerin yaşam süresini etkilemediği bulunmuştur. Ergin erkek böceklere yapılan demir klorür uygulaması, süperoksit dismutaz ve katalaz aktivitesini stimüle etmiş ve glutatyon ve inorganik peroksit konsantrasyonlarım artırmıştır. Diamid uygulaması ise süperoksit dismutaz aktivitesini azaltırken katalaz aktivitesini artırmış, glutatyon ve inorganik peroksit düzeylerini yükseltmiştir. Bununla birlikte hidrojen peroksit uygulaması süperoksit ve katalaz aktivitesini etkilemezken glutatyon ve inorganik peroksit düzeylerini artırmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar yaşlanma ve serbest radikal üreticisi olarak kullanılan kimyasalların ergin erkek P. turionellae'de oksidatif strese ve buna yönelik dengeleyici adaptasyonu sağlayan değişikliklere yol açtığını göstermektedir. 2005, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECTS OF IRON, HYDROGEN PEROXIDE AND DIAMIDE ADMINISTRATION ON LIFE SPAN, SUPEROXIDE DISMUTASE, CATALASE, GLUTATHIONE AND INORGANIC PEROXIDASE IN THE ADULT MALE PIMPLA TURIONELLAE L. (HYMENOPTERA) Elif Tiffin KORKMAZHAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Şevki YAZGAN The general objective of this study was to further elucidate the relationship between oxidative stress and the antioxidant defense mechanisms in the adult male Pimpla turionellae. The effects of oxidative stress induced by aging and various concentrations of iron, diamide and hydrogen peroxide intake on life-span, superoxide dismutase, catalase, glutathione and inorganic peroxides were investigated. A significant decrease in catalase activity and an increase in superoxide dismutase activity, glutathione and inorganic peroxide levels were observed during aging. According to the analysis it is found that none of the chemicals except ferrous chloride affected the life-span. Administration of ferrous chloride to adult male insects increased the concentration of inorganic peroxides, stimulated the activity of catalase and superoxide dismutase and elevated the levels of glutathione. Diamide intake decreased the superoxide dismutase activity but increased catalase actvity, elevated the glutathione and inorganic peroxide levels. However, hydrogen peroxide intake did not cause any effect on superoxide and catalase activity but increased the levels of inorganic peroxides and glutathione. The results suggest that aging and the chemical agents used as free radical generators in this survey induce oxidative stress and counterbalancing adaptive changes in the adult male P. turionellae. 2005, 58 pages