Yalova-Orhangazi arasındaki bölgenin heyelan duyarlılık değerlendirmesi
Landslide susceptibility assessment of the region between Yalova-Orhangazi
  1. Tez No: 135682
  2. Yazar: FERDANE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA ÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: heyelan duyarlılık, heyelan envanter, lojistik regresyon, coğrafi bilgi sistemleri, sayısal yükseklik modeli
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YALOVA-ORHANGAZI ARASINDAKİ BÖLGENİN HEYELAN DUYARLILIK DEĞERLENDİRMESİ Ferdane KARAKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr.Tolga ÇAN Yıl: 2003, Sayfa: 83 Jüri: Yrd.Doç.Dr.Tolga ÇAN Doç.Dr.Hasan ÇETİN Yrd.Dç.Dr. Seda ŞENGÜL Bu çalışmada Yalova ve Orhangazi arasında, yaklaşık olarak 200 km 'lik bir alamn heyelan duyarlılık değerlendirmeleri coğrafi bilgi sistemleri ve istatistiksel analiz yöntemleri birlikte kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Heyelanları hazırlayıcı faktörler arasında yer alan jeoloji, jeomorfoloji ve arazi kullanımı ile ilgili haritalar sayısallaştinlmış ve ayrıca yamaç eğimi ve yamaç yönelimi haritaları da sayısal yükseklik verilerinden Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamında türetilmiştir. Heyelan duyarlılık haritaları, heyelan envanter haritasına göre sığ (derinlik < 5m) ve derin (derinlik > 5m) heyelanlara göre ayrı ayrı, kantitatif yöntemler içerisinde yer alan iki değişkenli ve çok değişkenli (lojistik regresyon) istatistiksel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Her iki yöntemle elde edilen heyelan duyarlılık analizlerinin tutarlılığı, heyelan envanter haritası ile karşılaştırılmış ve buradan mevcut heyelanların büyük bir bölümünün yüksek duyarlılık zordan içerisinde yeraldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc. Thesis LANDSLIDE SUSCEPTIBILITY ASSESSMENT OF THE REGION BETWEEN YALOVA-ORHANGAZİ FerdaneKARAKAYA DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd.Doc.Dr. Tolga ÇAN Year: 2003, Page: 83 Jury : AssistProf.Dr. Tolga ÇAN Assoc.Prof.Dr. Hasan ÇETİN Assist.Prof.Dr. Seda ŞENGÜL Landslide susceptibility assessments have been performed by using geographic information systems and statistical analysis techniques, in an area of 200km2 between Yalova and Orhangazi. The geological, morphological and land use maps were digitised and slope and aspects maps, all of which could be considered as preperatory factors of landslides, were derived from digital elevation model of the study area in GIS environment. Landslide hazard maps were evaluated considering the depth of landslides as shallow (depth5 m) according to the inventory map. Bivariate and multivariate (logistic regression) statistical methods have been used to define the susceptibility degree of landsliding within the region. Landslide susceptibility analysis performed using both method was than compared to landslide inventory map. Finally it is verified that the majority of the actual landslides were situated in the high suceptible zones. Keyword: Landslide susceptibility, landslide inventory, logistic regression, geographic information systems, digital elevation model. II