Balaban güneyi (Darende-Malatya) tersiyer istifinin mikropaleontolojik incelemesi ve ortamsal yorumu
Micropaleontological investigation and environmental interpretation of tertiary sequence in south part of Balaban (Darende-Malatya)
  1. Tez No: 135683
  2. Yazar: DENİZ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİKE NAZİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Planktonic foramifera, biostratigraphy, Eocene, Malatya n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BALABAN GÜNEYİ (DARENDE- MALATYA) TERSİYER İSTİFİNİN MİKROPALEONTOLOJİK İNCELEMESİ VE ORTAMSAL YORUMU Deniz ERDOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Atike NAZİK Yü: 2003, Sayfa: 64 Jüri : Prof. Dr. Atike NAZİK Prof. Dr. Ümit ŞAFAK Prof. Dr. TûrkerÖZSAYAR Çalışma alam, kuzeyden ve güneyden Geç Jura-Erken Kretase yaşlı paleoyükseltilerle sınırlandırılmış olan Darende - Balaban baseninin güney kesimlerini kapsar. Basen istifi, temeldeki ofiyolitik kayaçlar ve karbonatların üzerinde diskordan olarak bulunan Geç Kretase ve Eosen yaşlı kayaçlarla temsil edilmektedir. Bu çalışma, basenin güney kısmında Aşağıulıpınar ve Yenice köyleri arasında kalan alanda yüzeyleyen Korgantepe konglomeraları, Yenice, Asartepe ve Darende formasyonları olarak tanımlanan birimlerinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada, S stratigrafik kesit ölçülerek, bu kesitlere ait 121 örnek derlenmiş, laboratuvarda yıkama işlemine tabi tutulmuş ve planktonik foraminiferlerden 7 cins, 23 tür tanımlanarak sistematikteki yerleri belirlenmiştir. Bu türlerin stratigrafik dağılımından yararlanılarak Acarinina bullbrooki Zonu ayırtlanmıştır. Ayrıca, ostrakodlardan 11 cins, 17 tür de tanımlanmıştır. İnceleme alam birimlerinin, litolojik özellikleri ve planktonik-bentonik foraminifer bolluk dağılımının değerlendirilmesiyle, zaman zaman deniz seviyesi değişimlerine bağlı olarak derinleşen bir sığ deniz ortamında oluştuğunu göstermektedir. Anahtar Kelimden Planktonik Foraminifer, Biyostratigrafi, Eosen, Malatya
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MICROPALEONTOLOGICAL INVESTIGATION and ENVIRONMENTAL INTERPRETATION OF TERTIARY SEQUENCE IN SOUTH PART OFBALABAN (PARENDE-MALATYA)Deniz ERDO?AN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Alike NAZİK Year: 2003, Pages: 64 Jury : Prof. Dr. Alike NAZİK Prof. Dr. Ümit ŞAFAK Prof. Dr. Türker ÖZSAYAR The studied area is located in the southern part of the Darende-Balaban which is surrounded by Upper Jurassic-Lower Cretaceous structural highs from north and south. The basin fill represented by Upper Cretaceous and Eocene sediments which discordantly overlying opbiolitic and carbonate basement rocks. This study study carried out Korgantepe, Yenice, Asartepe and Darende formation on the southern margin of this basin which is located an area between Aşağıulupmar and Yenice villages. During this study, 5 stratigraphic sections have been measured and 121 sampels collected. As a result of these studies, 7 genera and 23 species of planktonic foraminifers, were described. Biostratigraphically, Acarinina bullbrooU Zone from planktonic foraminifera have been determined. In addition, 1 1 genera 17 species of ostracoda were decsribed in same samples. According to planktonic-benthic foraminifera content and all other lithological properties of all formations in the study area, show that these lithologies are formed under shallow water conditions which is deeping sometimes depending on the sea level fluctiations.