Investigation of slug flow in tubes with various inserts
İçinde çeşitli ek cisimler bulunan borularda slug tipi akışın incelenmesi
- Tez No: 135688
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Two-phase flow, Slug flow, Gas liquid flow, Eccentric pipe
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ İÇİNDE ÇEŞİTLİ EK CİSİMLER BULUNAN BORULARDA SLUG TİPİ AKIŞIN İNCELENMESİ SARP KOP ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Yıl: 2003, Sayfa: 70 Jüri : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ : Prof. Dr. Tuğrul OĞULATA : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Mühendislik uygulamalarında sıkça meydana gelen iki fazlı akışa en basit örnek, bir boru içerisinde gaz ve sıvının beraberce akmasıdır. Bu çalışmada, yatay konsantrik ve eksantrik borular içindeki iki fazlı gaz-sıvı akışları incelenmiş ve literatürdeki bir eksikliğin giderilmesine çalışılmıştır. İlk olarak, gözlemlenen akış rejimleri Baker ve Weisman'nrn akış diyagramlarına göre değerlendirilmiştir. Bu çalışmada özellikle heyelanlı akış tipi incelenmiştir. Konsantrik veya eksantrik yatay bir boru içindeki çift fazlı gaz-sıvı akışı ile dairesel yatay bir boru içindeki gaz-sıvı akışı arasındaki farklar araştırılmıştır. Gaz ve sıvı debileri, iç içe iki boru arasındaki eksantrisite değiştirilerek, akış rejimlerinde meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Anahtar Kelimeler. İki fazlı akış, Heyelanlı akış, Gaz sıvı akışı, Eksantrik boru n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF SLUG FLOW IN TUBES WITH VARIOUS INSERTS SARP KOP DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Year: 2003, Pages: 70 Jury : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ : Prof. Dr. Tuğrul O?ULATA : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Two-phase flow in pipes is often encountered in engineering applications. Liquid and gas flowing in a pipe of different cross-sectional area is a simple example of two-phase gas-liquid flow. In this study, gas-liquid flows in horizontal concentric and eccentric pipes have been examined to fill up the deficiency in the literature. In the first step, the observed flow patterns have been compared with the flow pattern maps of Weisman and Baker. Especially slug flows have been examined in a detailed manner using both empirical calculation methods and experimental results. Differences of flow patterns between concentric, eccentric and circular pipe flow parameters have been examined. Particularly, variations of flow regimes with respect to gas and liquid flow rates and eccentricity of two pipes have been determined.