Bazı mandarin çeşitlerinde eşeysel uyuşmazlık durumları ile karşılıklı tozlanmada meyve tutumu ve kalitesinin belirlenmesi
Determination of fruit-set and quality in cross pollination and sexual incompatibility in some tangerine variaties
- Tez No: 135692
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ETİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mandarin, çiçek tozu, tozlanma, meyve tutumu, meyve kalitesi, Tangerine, pollen, pollination, fruit set, fruit quality. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI MANDARIN ÇEŞİTLERİNDE EŞEYSEL UYUŞMAZLIK DURUMLARI İLE KARŞILIKLI TOZLANMADA MEYVE TUTUMU VE KALİTESİNİN BELİRLENMESİ TUBA SERTTAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Sinan ETİ Yıl : 2003, Sayfa: 115 Jüri : Prof. Dr. Sinan ETÎ : Prof. Dr. Önder TUZCU : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Bu araştırmada, mandarin çeşitlerinden Dancy, Encore, Fairchild, Fortune ve Kinnow çeşitleri kullanılmış ve bu çeşitlerin in vitro koşullarda çiçek tozu canlılık, çimlenme ve üretim miktarları ile in vivo koşullarda çiçek tozu çim borusu büyümesi incelenmiştir. Bu çeşitlerde yapılan serbest tozlanma, yapay tozlama ve kendileme uygulamaları sonucunda meyve tutma düzeyi, meyve büyüme hızı ve elde edilen meyvelerde meyve kalite özellikleri belirlenmiştir. Çiçek tozu canlılığı yönünden Fortune, Fairchild ve Kinnow çeşitleri en yüksek değerleri vermiştir. Çiçek tozu çimlenmesi yönünden tüm çeşitlerde genel olarak % 17.5 sakkaroz konsantrasyonunda başarılı sonuçlar alınmıştır. Çiçek, tozu canlılığı ve çimlenmesi ile ilgili testlerden birbirine paralel sonuçlar elde edilmiştir. Çiçek tozu üretim miktarları yönünden ise Fortune ve Kinnow çeşitleri en yüksek değerleri vermiştir. Çiçek tozu çim borusu büyümesi laboratuar koşullarında floresans mikroskopta incelenmiştir. Denememizde yer alan çeşitlerden Fairchild ve Dancy çeşitlerinin kendileme uygulamalarında çiçek tozu çim borusu büyümesinin dişicik borusu uzunluğunun yaklaşık üçte birinde durduğu; bunlar dışındaki uygulamalarda ise çiçek tozu çim borularının tozlanmadan sonraki 5.-9. günler arasında tohum taslaklarına ulaştıktan belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak, Fortune, Kinnow ve Fairchild çeşitlerinin tozlayıcılık yeteneklerinin yüksek düzeyde olduğu ancak Kinnow'un periyodisite göstermesi nedeniyle tozlayıcı olarak önerilemeyeceği belirlenmiştir. Denemeye alman mandarin çeşitlerinden Fortune ve Faircl ild ile karışık bahçe kurulması dur umunda meyve tutumu ve kalitesi açısından en olumlu sonuçların alınabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS DETERMINATION OF FRUIT-SET AND QUALITY IN CROSS POLLINATION AND SEXUAL INCOMPATIBILITY IN SOME TANGERINE VARIETIES TUBA SERTTAŞ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Sinan ETİ Year : 2003, Pages: 115 Jury : Prof. Dr. Sinan ETİ : Prof. Dr. Önder TUZCU : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Tangerine species namely Dancy, Encore, Fairchild, Fortune and Kinnow were used in all the experiments of this study. Pollen viability, germination and production levels under in vitro conditions, pollen tube growth under in vivo conditions were investigated. Self and cross-pollination were tested in order to determine fruit set level, fruit growth and some fruit quality characteristics. In term of pollen viability, the best results were obtained from Fortune, Fairchild and Kinnow varieties. The concentration of % 17.5 sucrose generally produced the best results for pollen germination in all cultivars. It was considered that, there was positive correlations between pollen viability and germination. Pollen tube growth of tested cultivars tested were investigated by using Fluoresens microscope. It was determined that the growth of pollen tubes among Fairchild and Dancy cultivars, that self pollinated, were able to reach about half of styles, while in all other applications pollen tubes were reached to the ovules in 5-9 days after pollination. According to the results, the pollination ability of Fortune, Kinnow and Fairchild cultivars was high. On the other hand, due to its periodicity character, Kinnow was not recommended as a pollinator cultivar. Fortune and Fairchild were the most suitable pollinators when the fruit set and quality are considered as important.