Diazinon etkisinde Oreochromis niloticus'da oksidatif stres ve nörotoksisitenin dokulara göre gelişimi
Tissue specific differences in oxidative stress and neurotoxicity in Oreochromis niloticus exposed to diazinon
  1. Tez No: 151917
  2. Yazar: HÜLYA DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diazinon, Oreochromis niloticus, antioksidant enzim, asetilkolinesteraz, lipid peroksidasyonu. I, Diazinon, Oreochromis niloticus, Antioxidant enzyme, Acetylcholinesterase, Lipid peroxidation. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİAZİNON ETKİSİNDE Oreochromis niloticus'da OKSİDATİF STRES ve NÖROTOKSİSİTENİN DOKULARA GÖRE GELİŞİMİ Hülya DURMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nevin ÜNER Yıl: 2003, Sayfa: 85 Jüri: Prof Dr. Nevin ÜNER Doç. Dr. Lülüfer TAMER Yrd. Doç. Dr. Elif ORUÇ Bu çalışmada organofosfat insektisid diazinonun 0,1, 1 ve 2 ppm subletal derişimlerde 1., 7., 15. ve 30. günlerde Oreochromis nihticus'da. solungaç, kas, böbrek ve sindirim kanalında oksidatif stres oluşturma potansiyelini belirlemek üzere süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx) ve katalaz (CAT) antioksidant enzimlerinin spesifik aktiviteleri, lipid peroksidasyonu etkisini belirlemek üzere malondialdehid miktarı ve nörotoksik potansiyelini belirlemek üzere asetilkolinesteraz spesifik aktivitesi spektrofbtometrik yöntemlerle incelenmiştir. Süperoksid dismutaz aktivitesi tüm dokularda artarken, en fazla artış böbrekte meydana gelmiştir. GPx ve CAT aktiviteleri dokuya özgü farklılıklar göstermiş, GPx aktivitesi solungaç ve kasta, CAT aktivitesi solungaç, kas ve böbrekte değişmeden kalmıştır. Lipid peroksidasyonunun göstergesi olan malondialdehid miktarı sindirim sisteminde azalma, böbrek ve kasta artış göstermiş solungaçta değişim meydana gelmemiştir. Asetilkolinesteraz aktivitesindeki inbibisyon tüm dokularda %80'e ulaşmıştır ve inhibisyon oranı derişime bağlı olarak değişmiştir. Diazinon uygulaması dokulardaki toplam protein içeriğinde genel olarak azalmalara neden olmuştur. Bu bulgular ile O. niloticus'Ğa. diazinonun yüksek derişimlerinin uzun süreli etkisinde solungaç, böbrek kas ve sindirim kanalında oksidatif strese ve nörotoksisiteye neden olduğu gösterilmiştir. Diazinonun O. niloticus'âa. oksidatif stres, peroksidatif hasar ve nörotoksisite oluşturma potansiyeli ilk kez bu çalışma ile bir arada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TISSUE SPECIFIC DIFFERENCES in OXIDATIVE STESS and NEUROTOXICITY in Oreockromis niloticus EXPOSED to DIAZINON Hülya DURMAZ UNIVERSITY of ÇUKUROVA INSTITUTE of NATURAL and APPLIED SCIENCES DEPARTMENT of BIOLOGY Supervisor: Pro£ Dr. Nevin Üner Yean 2003, Page: 85 Jury: : Prof Dr. Nevin ÜNER : Assoc. Prof Dr. Lülüfer TAMER : Assist. Prof. Dr. Elif ORUÇ In the present study, in order to evaluate the oxidative stress and neurotoxic potential of 0,1, 1 and 2 ppm sublethal concentrations of organophosphorus insecticide, diazinon, for 1, 7, 15 and 30 days, superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx) and catalase (CAT) antioxidant enzyme specific activities, malondialdehyde levels, and acetylcholinesterase (AChE) specific activities were determined in the gill, kidney, muscle and gastrointestinal tract of Oreochromis niloticus by using spectrophotometric methods. Sharp increases were observed in SOD activity in all of the tissues studied, while kidney was the most affected tissue. Tissue-specific alteration was observed on GPx and CAT activities; however, the activities were not changed in gill and muscle tissues for GPx and in gill, muscle and kidney tissues for CAT. Malondialdehyde level, an indicator of lipid peroxidation, was elevated in kidney and muscle, on the contrary of gastrointestinal tract, and gill were not affected. Inhibition of AChE was raised about 80% in all of the tissues, depending on the concentration. Decreased protein levels observed nearly in all tissues to diazinon exposure. According to the results, the exposure of high diazinon concentrations for long time produced oxidative stress and neurotoxic effects in the gill, kidney, muscle and gastrointestinal tract of O. niloticus. This is the first study which interested in the potential of diazinon to produce oxidative stress and peroxidative effect together with the neurotoxicity in O. niloticus.