Bazı incir genotiplerinin meristem kültürü yolu ile çoğaltılması
Propagation of some fig genotypes through meristem culture
- Tez No: 135704
- Danışmanlar: PROF. DR. AYZİN KÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İncir (Ficus carica L.), meristem kültürü, termoterapi, dsRNA, Fig (Ficus carica L), meristem culture, thermotherapy, dsRNA n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI İNCİR ( Ficm canca L.) GENOTTPLERININ MERİSTEM KÜLTÜRÜ YOLU İLE ÇOĞALTILMASI SONGÜL ÇÖMLEKÇİOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof. Dr. Ayzin KÜDEN 2003, Sayfa: 64 Prof. Dr. Ayzin KÜDEN Yrd. Doç. Dr. Yıldız AKA KAÇAR Yrd. Doç. Dr. Muharrem A. KAMBEROĞLU Akdeniz Bölgesi sofralık incir yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak bölgede bulunan ağaçların tamamına yakım incir mozaik virüsü ile bulaşıktır. Bu çalışmada 01 İN 06 tipi ile Bursa Siyahı incir çeşidinin virüsten arındırılarak çoğaltılması için meristem kültürü ve termoterapi uygulamaları yapılmıştır. Kısa süreli termoterapi uygulamasında sürgünler 12-15 dk süreyle 52°C'de, uzun süreli termoterapi uygulamasında ise sürgünler 45 gün süresince 38°C'de tutulmuşlardır. Sonbaharda alınan sürgün uçlarından izole edilen meristemler 0.2-0.5 mg/1 BA, 0.1-0.2 mg/1 GA3, 0.1 mg/1 IB A konsantrasyonları ile 2 mg/1 aktif karbon içeren MS ortamında kültüre alınmıştır. Daha sonra in vitro koşullarda gelişen meristemler 1.0- 2.0 mg/1 BA, 0.1-0.2 mg/1 GA3, ve 0.1 mg/1 IB A konsantasyonları ile 2mg/l aktif karbon içeren MS ortamına transfer edilmişlerdir. Köklenmeyi teşvik etmek amacıyla, sürgünler 0-1.0-2.0 mg/1 IBA, 0.1 mg/1 GA3, 0.5 mg/1 kinetin ve 2 mg/I aktif karbon içeren ortamlar ile büyüme düzenleyici içermeyen kontrol ortamına aktarılmışlardır. Çalışmada, meristemlerin yaşama oram Bursa Siyahı çeşidinde %79.1, 01 İN 06 tipinde %64.4, enfeksiyon oram Bursa Siyahı çeşidinde %2.2, 01 İN 06 tipinde %4.4, sürgün oluşturan meristem oram Bursa Siyahı çeşidinde %63.1, 01 İN 06 tipinde %59.2, köklenme oram Bursa siyahı çeşidinde %55.6, 01 İN 06 tipinde %53.7 ve bitki başına düşen kök sayısı Bursa Siyahı çeşidinde 4.6 kök/bitki, 01 İN 06 tipinde 2.6 kök/bitki olarak belirlenmiştir. Bu yöntem ile elde edilen bitkiler viyollere şaşırtılarak yüksek nem koşullarında muhafaza edilmişlerdir. Bitkilerin virüs kontrolleri Double Stranded RNA testi ile kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS PROPAGATION OF SOME FIG ( Ficus canca L.) GENOTYPES THROUGH MERİSTEM CULTURE SONGÜL ÇÖMLEKÇİO?LU DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Prof. Dr. Ayzin KÜDEN 2003, Pages: 64 Prof. Dr. Ayzin KÜDEN Yrd. Doç. Dr. Yıldız AKA KAÇAR Yrd. Doç. Dr. Muharrem A. KAMBERO?LU Mediterranean region has a significant capasity in the production of table fig varieties. However, almost all trees grown in the region has been infected with fig mosaic virus. In this study, meristem culture and thermotherapy were applied to 01 IN 06 fig type and Bursa Siyahı variety to obtain virus free plant. In short term thermotherapy, the shoots were held at 52° C for 12-15 minutes while the others were kept at 38° C for 45 days as long periyod thermotherapy. Meristems isolated from the shoot tips in autumn were cultured in MS media supplemented with 0.2- 0.5 mg/I of BA, 0.1- 0.2 mg/1 of GA3, 0.1 mg/I of IBA with 2 mg/1 of active charcoal. Then, the meristems developed in vitro transfered to the MS media containing 1.0-2.0 mg/1 of BA, 0.1- 0.2 mg/1 of GA3 and 0.1 mg/1 of IBA with 2 mg/1 of active charcoal. The shoots were sub-cultured to a media in which 0.1-2.0 mg/1 of IBA, 0.1 mg/1 of GA3, 0.5 mg/1 kinetin and 2 mg/1 of active charcoal were added. Also, MS media without any hormone was used. In the study, meristem survival rates 79.1% and 64.4%, infection rates 2.2% and 4.4%, shooting rates 63.1% and 59.2%, rooting rates 55.6% and 53.7%, root numbers per plant 4.6 and 2.6 roots/plant were observed for Bursa Siyahı and 01 İN 06 genotypes respectively. The plantlets obtained by these methods were transplanted to the viols and stored under high humidity conditions. The healty status of the plants were tested by using Double Stranded RNA tests.