Hidrojenasyon katalizörleri sentezleri ve yapısının aydınlatılması
Synthesis of hydrogenation cataysis and characterization of their structures
  1. Tez No: 135705
  2. Yazar: HÜSEYİN ALTINEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Supercritical carbondioxide, homogeneous catalyst, hydrogenation, rhodium-phosphine complexes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HIDROJENASYON KATALİZÖRLERİ SENTEZLERİ VE YAPILARININ AYDINLATILMASI HÜSEYİN ALTINEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Bilgehan GÜZEL Yd : 2003, Sayfa: 65 Jüri : Doç.Dr. Bilgehan GÜZEL : Prof.Dr. Hamit BOZTEPE : Prof.Dr. Nevzat KÜLCÜ Bu çalışmada, katalitik hidrojenasyon çalışmalarında kullanılmak üzere, süperkritik karbondioksitte çözünür nitelikte; [(2-CF3-Ph)3P]3RhCI, [(2-CF3- Ph)3P]3RhBArF“BArF=tetrakis[(3,5-bistrifluoromethyl)phenyl]borate ”, [(4-CF3- Ph)3P]3RhCl, [(4-CF3-Ph)3P]3RhBArF gibi katalizörler sentezlenmiştir. Sentezlenen katalizörlerin yapılan elementel analiz, UV-Vis, FT-IR ve *H NMR gibi analitik ve spektroskopik yöntemlerle aydınlatılmıştır. Diğer yandan, katalizörlerin süperkritik karbondioksitte çözünür olduğu belirlenmiştir. Sentezlenen katalizörler, model bileşik stirenin hidrojenasyonunda kullanılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Hidrojenasyon reaksiyonları, 80 ml'lik silindirik paslanmaz çelik reaktör içinde, katalizör ve reaktan (reaktant / katalizör = 2000) ilavesi sonrası, hidrojen gazının basılmasıyla (yaklaşık 200 psi), oda sıcaklığında gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Süperkritik karbondioksit, homojen katalizörler, hidrojenasyon, rodyum-fosfin kompleksleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SYNTHESIS OF HYDROGENATION CATALYSIS AND CHARACTERIZATION OF THEIR STRUCTURES HÜSEYİN ALTINEL DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Bilgehan GÜZEL Year : 2003, Pages: 65 Jury : Assoc. Prof. Bilgehan GÜZEL : ProfDr. Hamit BOZTEPE : Prof.Dr. Nevzat KÜLCÜ The different analogues such as [(2-CF3-Ph)3P]3RhCl, [(2-CF3-Ph)3P]3 RhBArF“BArF = tetrakis[(3,5-bistrifluoromethyl)phenyl]borate”, [(4-CF3- Ph)3P]3RhCl, [(4-CF3-Ph)3P]3RhBArF of the well-known Wilkinson catalysts have been synthesized. Structure of the synthesized catalysts were determined by using analytical and spectroscopic methods such as FT-IR, *H NMR and elementel analysis. The synthesized catalysts are soluble in supercritical carbondioxide and give effective results with hydrogenation of styrene. Hydrogenation reactions performed in scCOî by charging a cylindrical stainless steel reactor (80 ml capacity) with catalyst and substrate (substrate / catalyst = 2000) followed by pressurization with hydrogen gas (200 psi).