Yayladağı (Hatay) projesi (Yayladağı Barajı, sulaması ve içmesuyu tesisleri) jeoteknik sorunları ve çözümleri
Geotechnical problems and solutions of Yayladağı (Hatay) project (Yayladağı Dam, irrigation and drinking water process)
- Tez No: 135707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Baraj, Enjeksiyon, Derivasyon, Tünel, Galeri
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
oz DOKTORA TEZt YAYLADAĞI (HATAY) PROJESİ (YAYLADAĞI BARAJI, SULAMASI VE İÇMESUYU TESİSLERİ) JEOTEKNİK SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ Cemal ŞAHİNOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Doç.Dr. Hasan ÇETİN Yıl :2003, Sayfa:264 Jüri :Doç.Dr. Hasan ÇETİN :Prof.Dr. Bektaş UZ :Yrd.Doç.Dr. Tolga ÇAN Bu inceleme; Yayladağı barajının mühendislik jeolojisi ve doğal yapı malzemeleri açısından yapılabilirliliğini araştırmak ve yapım aşamasında meydana gelen jeoteknik problemleri çözmek amacıyla yapılmıştır. Baraj yerindeki jeoteknik çalışmalar; inşaat öncesi ve inşaat aşaması jeoteknik çalışmalar olmak üzere 2 aşamada yapılmıştır. İnşaat öncesi çalışmalarda;inceleme alanı ve çevresinin çeşitli ölçeklerde jeolojik haritası yapılmış doğal yapı malzemesi araştırılmış, petrografik analizler yapılmış ve 1 1 kuyuda toplam 405m temel sondaj açılmıştır. Çalışmalar sonucunda barajın yeri belirlenmiş,barajın 55 m yükseklikte ve kaya dolgu tipinde yapılması uygun görülmüştür.Ayrıca;hazırlanan projelerde kazı sınırları ile yöntemleri ve şevleri belirtilerek zemin şartlarına göre değişebileceği belirtilmiştir. İnşaat aşamasında 20 adet toplam 750m uzunluğunda karotlu kontrol sondaj kuyusu açılmış; toplam 6000m temel perde,7000 m tünel kontak ve konsolidasyon enjeksiyonları yapılmıştır. 360.000 m3gövde dolgusu yapılmış ve kazılardan çıkan malzemeler uygun yerlerde dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır. Baraj gövdesi sol sahildeki heyelan drenaj ve topuk tahkimatı ile duraylı hale getirilmiş, dolu savak sağ sahildeki kazılar sunucu oluşan şev duraysızhklan da kaya bulonu, tel kafes ve şatkrit yönyemleri ile duraylı hale getirilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS GEOTECHNİCAL PROBLEMS AND SOLUTIONS OF YAYLADA?I (HATAY) PROJECT (YAYLADA?I DAM, IRRIGATION AND DRINKING WATER PROCES) Cemal SAHINOGLU DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Hasan ÇETİN Year : 2003, Page 264 Jury : Assoc.Prof.Dr. Hasan ÇETİN : Prof.Dr. Bektaş UZ : Assoc.Prof.Dr. Tolga ÇAN This study was carried out to investigate the constructibility of Yayladağı dam in the light of engineering geology, and the nearby natural construction meteral of it. Also, the aim includes solving of the problems encountre during the construction. Geotechnical studies of the dam were done in to two steps. The frist one is pre- construction and the second is during the construction. In pre construction step; the geological map of the dam area was done, the petrographical studies were performed and 1 1 bore holes with a total of 405 meter depth were drilled. At the end of the study; the dam area was determined and a 55 m high rock fill dam was was decided to be constructed.The area of the excavation and the slopes were determined. In the construction step, 20 wens were drilled with total of 750 meters depth. 6000 meters foundation, 7000 meters tunnel and consalidation injections were done. 360000 m3 body filling was done and the excavation material was used as filling material where it is suitable. The landslide on the left side of the dam was stabilized by drainage and protection. The landslide formed due to the excavations on the right side of the spillway was stabilized by rock bolting, wire mesh and shotcrete. Key words : Dam, injection, derivation, tunnel, galeri II