Hatay ili yayladağı ilçesi'nin sosyo-kültürel yapısı
Social culturel structure of yayladaği in Hatay
- Tez No: 209439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
- Anahtar Kelimeler: Yayladagı, Sosyal ve Kültürel y, Yayladagı, Social and Cultural structure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bir toplumun maddi ve manevi degerlerinin tümü, o toplumun kültürünü olusturur.Bu degerler, örf, adet, gelenek ve göreneklerin tamamından meydana gelir.Toplumların benliklerini koruyabilmesi ve devamı için kültürel degerlere sahipçıkması gerekir. Kültürel degerlerin ortaya konulması için yapılan bu çalısmada,Yayladagı lçesi'nin sosyal ve kültürel yapısı, örf, adet ve inançları ile tarihi veturistik yerleri üzerinde duruldu. Çalısmada genel olarak Yayladagı lçesi'nin tarihi,cografi, ekonomik, egitim-ögretim ve saglık konuları hakkında bilgi verildi. Dahasonra esas konu islenerek, ilçenin örf, adet ve inançları üzerinde duruldu. Dörtbölümde sunulan çalısmanın birinci bölümünde, Yayladagı lçesi'nin sosyo-kültürelve ekonomik yapısı kaynaklara dayanılarak ortaya konuldu. Ayrıca bu bölümde, ilçeve köylerin egitim-ögretim ve saglık durumları hakkında bilgi verildi. kinci bölümde,Yayladagı lçesi'nde yasayan halkın, dogum, evlenme, askerlik ve ölümle ilgili örf,adet ve inançları üzerinde duruldu. Yine bu bölümde ilçede söylenen mani, agıt,atasözü ve bilmeceler ile ilçenin mutfak kültürüne yer verildi. Üçüncü bölümde,Yayladagı sair ve yazarları hakkında bilgi verildi. Dördüncü bölümde ise, ilçenintarihi ve turistik yerleri ile ilçede yedi yıldır yapılan ?aba güresleri? hakkında bilgiverildi. Son kısımda sonuç ve degerlendirme ile çalısmanın genel bir degerlendirmesiyapıldı. Gezi ve gözleme dayalı olarak yapılan bu çalısmanın temel amacı, Yayladagılçesi'nde yasayan halkın sosyal ve kültürel yapısı ile örf, adet ve inançlarını ortayakoymaktır.
Özet (Çeviri)
The worthies of the material, spiritual, moral and immeterials of the society constituethe culture of the society. The worthies of the society consist of tradidion, custom,usage and observance. The worthies of culture should have been protected in order tokeep and continuation of the personality of the society. In the study, Social andCultural structure, custom, tradition, observance, beliefs and historical and touristicplaces of Yayladagı County were mentioned about the exhibition of cultural worthies.In the generality of the study, information was given about history, geography,economy, education and health of Yayladagı County. After the main subject, it ismentioned about tradition, custom and beliefs of the county. The study contains foursections. In the first section, Social Culture and economical structure of YayladagıCounty were mentioned. In addition to these, the information about education andhealth in county and villages was given. In the second part, marriage, soldiery, birthand death related with custom, tradition, observance of the people who live inYayladagı were mentioned. And also, elegy, proverb, riddle and kitchen culture aboutthe county were talked. In the third section, It is given information about history,touristic places of Yayladagı and ?aba wrestling? that performed for seven years. Inthe last part of the study, results and evaluation of the study were done. The mainpurpose of the study based on the trip and observation is to reveal that social andcultural structure, custom, tradition and belief of the people in Yayladagı County.