Pozantı ve çevresinde Archips rosanus (L. ) (Lepidoptera:Torticidae)'un elmada biyolojisinin ve parazitoidlerinin saptanması
Determination of biology and parasitoids of European leaf roller Archips rosanus (L. ) (Lepidoptera:Torticidae) on apple in Pozantı district
- Tez No: 135714
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KORNOŞOR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma, Archips rosanus, Yaprakbükcn, Biyoloji, Parazitoid, Apple, Archips rosanus, Leaf rollers, Biology, Parazitoid n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz DOKTORA POZANTI VE ÇEVRESİNDE ARCHIPS ROSANUS (L.) (LEPİDOPTERA:TORTRlClDAE)'UN ELMADA BİYOLOJİSİNİN VE PARAZİTOİDLERİNİN SAPTANMASI Oğuzhan DOĞANLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALİ Danışman : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Yıl : 2003, Sayfa : 136 Jüri : Prof.Dr. Serpil KORNOŞOR Prof.Dr. Nedim UYGUN Prof.Dr. Avni UĞUR Prof.Dr. Ali ÖZPINAR Prof.Dr. M.Rifat ULUSOY Archips rosanus'ım iki farklı elıııa çeşidinde ( Malus communis L.; Stark Crimson, Stark Spure Golden) biyolojisinin vc paraziloidlerinin araştırıldığı bu çalışmada, ayrıca Pozantı ve çevresinde yayılış alanı ve konukçulan saptanmıştır. Bu amaçla zararlının popıüasyon gelişmesi, döl sayısı, Pozmer (Pozantı)'de ağaç üzerinde farklı biyolojik dönemlerinin dağılımı gibi özellikleri, hartada en az bir defa yapılan periyodik çıkışlar ile belirlenmeye çalışılmıştır. Paraziloidlerinin belirlenmesi için, periyodik ve periyodik olmayan çıkışlar ile mümkün olduğunca çok sayıda örnek almarak laboratuvara getirilmiş ve oda şartlannda kültüre ahnmıştır. Kültüre alınan örneklerden, parazitoid çıkış oranları vc çalışma bölgesinde tespit edildikleri yerler belirlenmiştir. Zararlının farklı sıcaklıktaki biyolojisi ile ilgili çalışmalar 18, 22, 26 ve 30 ± 1°C sıcaklık, % 70 ± 10 oransal nem ve 18 saat aydınlık: 6 saat karanlık, uzun gün aydınlatma koşullarında ytmitülmüştür. Buna göre, zararlının çalışma bölgesinde, yaygm olarak bulunduğu ve 24 adet konukçusumın olduğu belirlenmiştir. A. rosanus'uo. arazi koşullarında ortalama olarak 306±0.32 gün embriyomu diyapozda kaldığı ve toplanı larva süresinin 2001 yılında 2-2.5 ay, 2002 yıhııda ise 2.5-3 ay olduğu ortaya çıkarılmıştır. A.rosanus erginlerinin yumurtalarım özellikle yerden 80-160 cm yükseklikteki ana dal ve yan dallara koydukları belirlenmiştir. Zararlıma yumurta koyarken ağaç üzerinde özellikle güney bölgeleri tercih ettikleri ortaya çıkarılmıştır Çalışmada 2001 yılında ağaç başına ortalama yumurta paketi sayısı Stark Crimson çeşidinde 1 9.88 ± 2.48, Golden çeşidinde 18.33 ±2.56, 2002 yılında ise Stark Crimson çeşidinde 22.88 ± 1.94, Golden çeşidinde 22.44 ± 2.16 olmuştur. Larvaların en yüksek populasyon seviyesine nisan sonu ve mayıs başında ulaştıkları, mayıs sonunda ilk pupaların çıkmaya başladığı ve haziran ayı ortalarında larva ve pupa populasyonunun sona erdiği saptanmıştır. Ağaç üzerinde beslenen larvaların, üçüncü haftadan sonra bir istisna dışında en yüksek populasyonu güney ve doğu yönlerde oluşturdukları belirlenmiştir. Laboratuvar koşullarında zararlının stark crimson çeşidiyle beslenen larvalarda erkek bireyleri için gelişme eşiği 6.04 °C, thermal constant 476 gün-derece olarak hesaplanmış, aynı konukçuyla beslenen dişi bireyler için gelişme eşiği 6°C ve thermal constant 526 gün- derece olarak hesaplanmıştır. Golden çeşidiyle beslenen A. rosanus larvalarında erkek bireyler için gelişme eşiği 6.54°C, thermal constant 454 gün-derece, aynı şartlardaki dişi bireyler için gelişme eşiği 6.42°C, thermal constant ise 526 gün-derece olarak hesaplanmıştır. A. rosanus üzerinde 4 braconid, 6 ichneumonid, 8 chalcidoid parazitoid tür ve Diptera takımından 1 tachinıd parazitoid tür, ayrıca Hymenoptera takımından 2 hyperparazitoid tür saptanmıştır. Sezon boyunca toplam parazitleme oranının Stark Crimson çeşidinde %2-20, Golden çeşidinde ise % 1-28 arasmda değiştiği ortaya çıkarılmıştır. Arazi ve laboratuvar koşullarında zararlı yılda bir döl vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF BIOLOGY AND PARASITOIDS OF EUROPEAN LEAF ROLLER, ARCU1PS ROSANUS (L.) (LEP.;TORTRICIDAE) ON APPLE IN POZANTI DISTRICT. Oğuzhan DO?ANLAR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Serpil KORNOŞOR Year : 2003, Pages : 136 Jury : Prof.Dr. Serpil KORNOŞOR Prof.Dr. Nedim UYGUN Prof.Dr. Avni U?UR Prof.Dr. Ali ÖZPINAR Prof.Dr. M.Rifat ULUSOY Tn the current study, on two apple cultivars biology, parasitoids of Archips rosanus (Lepidoptera: Tortricidae) and also host plants and distribution of the pest in Pozanti and its surroundings were studied. Population fluctuations, number of generation per year, distribution of different preimaginal stages of the pest on apple trees in Pozmer (Pozantı) have been determined by weekly surveys. Tn order to determine the parasitoids of the pest, either systematic or unsystematic surveys was made in which as far as possible more samples were taken and incubated at laboratory conditions. From the incubated samples, emergence rates and localities of the parasitoids in the research area were obtained. Impact of temperatures on the biology of the pest were done at 18, 22, 26, 30 ±1 °C temperatures, 70 ± 10 % R. H. And 16:8 L: D photoperiod conditions. A. rosanus was found commonly in all sampled areas around Pozantı, Çamardı and Ulukışla. Almost 25 plants species arc determined as host plants. Egg diapause of A. rosanus lasted in 306+0.32 days under natural conditions. Duration of larval stages were found as in 2001 and 2002 in 2-2.5 months, 2.5-3 months. Most of the egg masses of A rosanus were laid on main branches and auxiliaries of the trees 80-160 cm above soil surface. It is also found adult female of A rosanus preferred mainly south part of the trees to lay the eggs. Mean numbers of egg masses per tree were recorded as 25.33±3.05 on stark crimson, 21.00±1.90 on Golden in 2001, those values were 22.88il.94 and 22.44±2.16 in 2002. Highest larval population levels were detennined at the end of April,and early May, and the first pupae were found at the end of May. Populations of larvae and pupae were ended in the middle of June. Highest population levels of larvae feeding on the trees were observed in south and cast sides of the trees. Threshold temperatures and thermal constants of male, female larvae of A rosanus were calculated as 6.04 °C, 6.00 °C, 476 DD and 526 DD on stark crimson while those values were 6,54, 6,42, 454 DD and 526 DD on golden. Four braconids, 6 ichneumonids, 8 chalcidoid parasitoids and two hyperparasitoids species (Hymenoptera), one tachinid parasitoid (Diptera) were obtained from different pre-imagine stages of A rosanus. Parasitism achieved by those parasitoids was varied between 2-20 % on stark crimson, 1-28 % on Golden varieties during the sampling period.