Gökçeköy-Kışlak-Menkez-Akdam (Doğu-Kuzeydoğu Aladağ, Adana) dolayının tektono-stratigrafisi ve yapısal evrimi
Tectono-stratigraphy and structural evolution of Gökçeköy-Kışlak-Menkez-Akdam (East-Northeast Aladağ, Adana) areas
  1. Tez No: 135713
  2. Yazar: ALİCAN KOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tektono-Stratigrafi, Toroslar, Kokarot, Mansurlu Fay Zonu, Aladağ, Tectono-Stratigraphy, Taurides, Kokarot, Mansurlu Fault Zone, Aladağ. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
oz DOKTORA TEZİ GOKÇEKOY-KIŞLAK-MENKEZ-AKDAM (D-KD ALADAG, ADANA) DOLAYININ TEKTONO-STRATİGRAFİSİ VE YAPISAL EVRİMİ Alican KOP ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl: 2003 Sayfa: 311 Jüri : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Prof. Dr. Selim İNAN Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Çalışma alanı, Toroslar'ın doğu bölümünde ve Adana ilinin yaklaşık 100 km kadar kuzeyinde Aladağ ve Kozan ilçeleri arasında yeralmaktadır. Bölgede, Tersiyer istifinin altında bulunan kayaç grupları farklı dilimler halinde birbirleri ile tektonik ilişkilidir. Ayrıca belirtilen bu ana tektonik dilimler, kendi içlerinde de dilimlenmişlerdir. Bölgedeki bu ekaylı yapı içerisindeki tektonik birlik, birim ve dilimler ilk defa bu çalışmada ortaya konmuştur. Çalışma alanında göreceli olarak temeli oluşturan Görbiyes Dağı Birliği Jura- Kretase-(?)Paleosen yaşlı birimleri içermektedir. Görbiyes Dağı Birliği üzerine, Üst Kambriyen-Alt Ordovisiyen ve (?)Silüriyen yaşlı birimlerden oluşan, Kokarot Birimi gelmektedir. Feke Birimi, Katran Deresi ve Henüz Dağı olmak üzere iki farklı tektonik dilime ayrılmıştır. Katran Deresi diliminde, Prekambriyen-Alt Kambriyen, bu dilim üzerindeki Henüz Dağı diliminde ise Üst Devoniyen-Üst Kretase yaş aralığmdaki birimler bulunmaktadır. Feke Birimi'ni tektonik olarak üzerleyen Aladağ Birliği'de çalışma alanında Belemedik ve Siyah Aladağ olamak üzere iki farklı tektonik dilime ayrılmıştır. Belemedik dilimi Üst Devoniyen-Üst Kretase yaş aralığmdaki birimleri, bu dilim üzerindeki Siyah Aladağ tektonik dilimi ise, Orta Devoniyen-Üst Kretase'ye yaş aralığmdaki birimleri içermektedir. Aladağ Birliği, Bozkır Birliği'ne ait Faraşa ofiyoliti tarafından tektonik olarak üzerlenmektedir. Yukarıda anlatılan tektonik dilimlerin üzerine, Üst Oligosen-Üst Miyosen yaş aralığmdaki birimleri kapsayan Tersiyer istifi uyumsuz olarak gelmektedir. Çalışma alanında en genç çökelim Kuvaterner yaşlı yamaç molozu ve alüvyonlarla temsil edilmektedir. Bölgedeki naplaşma Üst Kretase'de ofıyolitlerin yerleşimi ile başlamıştır. Üst Kretase sonrasında, Paleosen-Eosen döneminde de bölgede kompresif streslerin egemen olduğunu destekleyen jeolojik veriler bulunmaktadır. İnceleme alanında, Paleosen-Eosen dönemini temsil eden herhangi bir çökel istife rastlanmamıştır. Ayrıca, ofiyolitlerin üzerinde Üst Devoniyen'den başlayıp, Jura-Kretase'ye ve tekrar ofiyolite kadar devam eden istiflerden oluşan tektonik dilimler gözlenmiştir. Yukarıda anlatılan allokton istif Tersiyer çökelleri tarafından açısal uyumsuzlukla üzerlenmektedir. Bu dönemde, Miyosen öncesi naplaşmaya bağlı olarak kabuk kalınlaşması ile yükselen bölgeyi etkileyen tektonik rejimin değiştiği ve buna bağlı olarak doğrultu atımlı fayların geliştiği düşünülmektedir. Dolayısıyla; Miyosen ortalarından itibaren bölgenin tamamen doğrultu atımlı fayların kontrolünde gelişimini sürdürdüğü düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS TECTONO-STRATIGRAPHY AND STRUCTURAL EVOLUTION OF GÖKÇEKÖY-KIŞLAK-MENKEZ-AKDAM (E-NE ALADA?, ADANA) AREAS Alican KOP DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year: 2003 Pages: 311 Jury : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Prof. Dr. Selim İNAN Assoc. Prof. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ The investigated area is located within the eastern Taurides between Aladağ and Kozan villages approximately 100 km north to Adana city. The stratigraphical units underlying the Tertiary units have tectonic contact relationship with one to another as different slices within the study area. Besides, these major tectonic slices are also cut up into slices during the emplacement of the major thrusts. Such napped structural model has been firstly explained by this study. The Görbiyes Mountain Unit, comprising Jurassic- Cretaceous-(?)Paleocene formations, is seen tectonically at the base of the study area. Kokarot Unit, which includes Late Cambrian-Early Ordovician and Silurian aged formations, tectonically overlies the Görbiyes Mountain unit. Feke Unit, which tectonically overlies the Kokarot unit, has divided into two different tectonic slices which are called as Katran Deresi and Henüz Mountain. The Katranderesi slice comprises Pre-Cambrian-Lower Cambrian aged formation. The Henüz Mountain slice, which tectonically rests on the Katranderesi slice, comprises Upper Devonian-Upper Cretaceous aged rock units. The Aladağ unit, which is tectonically seen on the Feke unit, has been divided into two different tectonic slices namely Belemedik and Siyah Aladağ in the investigated area. The Belemedik slice comprises the units ranging in age between Upper Devonian and Upper Cretaceous. The Siyah Aladağ tectonic slice, which is tectonically rest on top of the Belemedik slice, composes of the units ranging in age between Middle Devonian and Upper Cretaceous. Aladağ unit is tectonically overlain by Faraşa ophiolites that is belong to Bozkır unit. The Tertiary sequences, which mainly consist of Upper Oligocene-Upper Miocene aged formations overlie the previously mentioned tectonic units. Quaternary aged slope sediments and alluviums represent the youngest sediments of the area. This napped event explained above was commenced with the emplacement of ophiolites during Upper Cretaceous. In the study area, there are also some geological data supporting existences of the compressive stress during Paleocene and Eocene time. There are no Paleocene and Eocene sediments observed in the investigated area. Besides, some tectonic slices made up of sequences starting from Upper Devonian up to Jurassic-Cretaceous resting on the ophiolites have also been observed overlain by ophiolitic rocks in this study. The allochthonous sequences above mentioned are covered by Tertiary sediments with angular unconformity. It is considered that the tectonic regime, affecting the uplifted region due to crustal thickening resulted from pre-Miocene napping, was converted to the strike-slip faulting. Therefore, tectonic development of the region was entirely controlled by the strike-slip tectonic regime since mid-Miocene.