Değişik anaçlar üzerinde aşılı Washington navel portakalında verimlilik ile karbonhidrat düzeyleri arasındaki ilişkiler
Relationship between productivity and carbohydrate levels on Washington navel which grafted on different rootstocks
- Tez No: 135715
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TUZCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rootstock, Washington Navel Orange, Carbohydrate levels, Productivity, Nitrogen IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 464
Özet
oz DOKTORA TEZİ DEGISIK ANAÇLAR UZERTNE AŞILI WASHINGTON NAVEL PORTAKALINDA VERİMLBLDK İLE KARBONHİDRAT DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER BİLGE YILDIRIM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Önder TUZCU Yıl: 2003, Sayfa 416 Jüri : Prof. Dr. Önder TUZCU Prof. Dr. Turgut YEŞİLOĞLU Prof Dr. Mustafa KAPLANKIRAN Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN Prof. Dr. Bahri ÇEVİK Bu çalışmada, Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde 'Turunçgiller Anaç Parseli' içerisinde yer alan verimlilik ve büyüme kuvveti bakımından farklı özelliklere sahip Yerli Turunç {Citrus aurantium L. var. 'Yerli'), Volkameriana (Citrus volkameriana Tan. ve Pasg.), Kleopatra Mandarini (Citrus reshni Tan.), Beneke Üç Yapraklı (Poncirus trifoliata Raf. var. 'Beneke') ve Carrizo Sitranjı" (Poncirus trifoliata Raf. x Citrus sinensis Osb. var. 'Carrizo') anaçları üzerine aşılı Washington Navel portakalında karbonhidrat metabolizması üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Böylece anaç - kalem arasındaki etkileşmenin karbonhidratların üretimi, kullanımı ve depolanma sürecine ve meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri çevre koşullarıyla ilişkili olarak araştırılmıştır.Araştırma sonucunda karbonhidrat ve azot düzeyleri bakımından anaçlar arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Nişasta ile çözünebilir şekerler arasında ters bir ilişki belirlenmiştir. Çözünebilir şekerler ilkbaharda düşük ; kışın ise yüksek bulunmuştur. Nişasta miktarı özellikle kış döneminde Volkamerianada artmıştır. En düşük azot düzeyleri ilkbahar döneminde belirlenmiştir. Azot düzeyleri genç yapraklarda daha yüksek saptanmıştır. Anaçların meyve verim ve kalitesi üzerine önemli etkileri olmuştur. Volkameriana, Carrizo Sitranjı ve Beneke Üç Yapraklı anaçları en yüksek meyve verimini vermişlerdir. Volkameriana yüksek verimli anaç olmasına rağmen meyve kalitesine olumsuz etkide bulunmuştur. Meyve miktarı ve kalitesi bakımından yöneyler arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir. Güney yöneyinde meyve tutumu daha yüksek bulunmuştur. Anahtar Kelime: Anaç, Washington Navel Portakalı, Karbonhidrat düzeyleri, Verimlilik, Azot II
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D THESIS RELATIONSHIP BETWEEN PRODUCTIVITY AND CARBOHYDRATE LEVELS ON WASHINGTON NAVEL WHICH GRAFTED ON DIFFERENT ROOTSTOCKS BILGE YILDIRIM DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof Dr. Önder TUZCU Year: 2003, Sayfa 416 Jury : Prof Dr. Önder TUZCU Prof. Dr. Turgut YEŞİLOGLU Prof. Dr. Mustafa KAPLANKIRAN Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN Prof. Dr. Bahri ÇEVİK In this study,“Washington Navel”orange trees which were budded on Local sour orange (Citrus aurantium L. var“Yerli”), Volkameriana (Citrus volkameriana Tan. and Basq.), Cleopatra mandarin (Citrus reshni Tan.), Benecke trifoliate orange (Poncirus trifoliala Raf. var. Benecke) and Carrizo citrange (Poncirus trifoliata Raf. x Citrus sinensis Osb. var.“Carrizo”) rootstocks which have different productivity and growing characteristics planted in the University of Çukurova, Faculty of Agriculture will be used as the materials. Carbohydrate metabolisms of those materials was investigated. Thus, the effects of the interaction between scion and rootstocks on production of carbohydrates, utilization and storage and also on fruit yield and quality will be investigated in relation with environment conditions. In this study, the carbohydrates and nutrition of rootstocks were found important differences. Negative relation was determined between seasonal changes HIof starch and soluble sugars. The lowest level of soluble sugar were obtained in spring period and the highest level were found in winter. In winter period, starch levels increased especially Volcamariana. The lowest nitrogen level were found in spring. Highest level of nitrogen were found young leaves. Rootstocks had been to have significative effects on yield and quality. The highest fruit yield was found from Washigton Navel orange on Volkameriana, Carrizo Sitranji and Benecke trifoliate. The effect of Volcameriana rootstock on fruit yield was positive but it affected the fruit quality negatively. Fruit yields and quality indicated that significantly differences were found between of trees side and the highest fruit set obtained from south side.