Statistical analysis of discontinuity parameters of Gölbaşı (Ankara) andesites, Süpren (Eskişehir) morble and Porsuk dam Eskişehir peridotite
- Tez No: 5455
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DOYURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süreksizlik Aral 1915 Açıklık, Devamlılık, İstatistiksel Analiz, Frekans Dağılımı, Gölbaşı-Ankara Andesitleri, Süpren-Eskişehir Mermerleri, Porsuk Bara j ı-Eskişehir Per idot id 1 er i, Otpkore lasyon, îndeks ve Mekanik özellikler. - viii, Discontinuity spacing, Aperture, Persistence, Statistical analysis, Frequency distribution, Gölbaşi- Ankara andesites, Süpren-Eskişehir marble, Porsuk dam- Eskişehir peridotite, Autocorrelation, Index and mechanical properties. - v
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
RI^BSffilEKlJEEÎ" WfmSfflK. BABUUTII «ES&ÎSÇIffiîffi» PEffillIMITtTng^SSMfKI StSKEKSÎZLSK Pi5WEUîJraEîl£E!LEltWIÎlM İSTATİSTİKSEL AM5ULIZÎ AYDAY, Can Doktora Tezi, Jeoloji Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Profesör Dr. Vedat DOYURAN Ocak 1989, 186 sayfa Oluşum ve dağılım özellikleri nedeniyle süreksiz liklerin mühendislik jeolojisi açısından değerlendiril mesi istatistiksel yaklaşımlar içermelidir. Süreksizlik ler kaya kütlesi sınıflamalarının temel verileridir. Bu çalışmada süreksizlik aralığı, açıklığı, devamlılık ve yönlenme gibi süreksizlik parametreleri üç değişik tip kaya için kullanılmıştır. Bu parametreler istatistiksel olarak frekans dağılımlarının bulunmasında kullanılmıştır. Teoretik RQD kuramının değişik süreksizlik aralığı frekans dağılımı gösteren dağılımlara uygulanabilirliği üzerinde durulmuştur. Süreksizlik aralıklarının istatistiksel sonuçlarına dayanılarak yeni süreksizlik İndeks parametreleri önerilmiştir. Son olarak mikro. süreksizi iki erin kayanın mekanik özellikleri üzerindeki tesiri araştırılmıştır. Bu çalışmada Gölbaşı-Ankara andeziti, Süpren-Es- kişehir mermeri ve Porsuk Bara j ı-Eskişehir peridotitine - vı -ait süreksizlik ölçümleri yapılmıştır. Her bölge için, belirlenen doğrultularda aralık, açıklık, yanal devamlı lık, eğim miktarı ve eğim yönü ölçümleri yapılmış ve bu parametreler ver i- topl ama formuna kaydedilmiştir. Bu çalışmalara ek olarak her kaya türünün bazı mekanik ve indeks özellikleri saptanmıştır. Bu özellikler, nokta- yük indeksi, Schmidt sertliği, tek eksenli basınç dayanımı ve sonik hızdır. Her kaya türüne ait bu parametrelerin yardımı ile, mikro süreksizlik indeksi kullanılarak, mekanik özelliklerinin belirlenmesine ça 1 ışı lmıştır. Süreksizlik parametrelerini istatistiksel olarak değerlendirebilmek için üç adet bilgisayar programı yazar tarafından hazırlanmıştır. Bu programlar parametrelerin frekans dağılımlarının teorik frekans dağılımlarına benzerliğini bulmaya çalışır; süreksizliklerin yönsel verilerini analiz eder; süreksizlik aralıklarının otokore 1 asyon analizini yapar. Çalışılan kaya birimlerinin mekanik özellikleri ile mikro süreksizlik indisi arasindaki ilişki hazır istatistiksel paket program Minitab kullanılarak bulunmaya çalışılmıştır. Gölbaşı-Ankara andezitleri bozunma derecesine göre üç bölgeye ayrılmıştır. Her bölge için süreksizlik aralığı, açıklığı ve devamlılığı frekans dağılımları saptanmıştır. Dalım yönünün dairesel frekansı bulunmuş ve bölgelere etki eden tektonik kuvvetlerin yönleri bel ir 1 enmişt ir. Süreksizlik verilerinin istatistiksel analizi sonucunda frekans dağılımlarının her kaya cinsi için ayni olmadığı görülmüştür. Bozuşma derecesinin, süreksizlik aralığı frekans dağılımlarını ayni cins kaya içinde bile etkilediği belirlenmiştir. Geleneksel ve teorik RQD başlangıç değerinin süreksizlik aralığı istatistiksel sonuçları gözönünde bulundurularak - vii -seçilmesi önerilmiştir. Mikro süreksizlik indeksinin kayanın indeks ve mekanik özellikleri ile doğrudan ilişkisi olduğu görülmüştür. Süreksizliklerin istatistiksel yöntemlerle analizi mühendislik tasarım kavramlarını geliştirecek ve verilen sonuçların hassasiyetini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
MB&WMZW srATOsrnouL aamssass (uf iMfflDensnrnisHuiiw ra®»MEir^Bs mm pomsiM: DMniKEsaeisEmaBB» mgRnmmnnnE AYDAY, Can Ph.D. in Geological Eng. Supervisor: Professor Dr. Vedat Doyuran January 1989, 186 pages Engineering geological evaluation of discontinu ities must involve statistical treatment, since they have a high frequency of occurrence. Discontinuities are the most important properties of a rock mass and they are widely used to describe measurable value of it. Discontinuity parameters serve the basis of rock mass classification systems. In this study, the discontinuity parameters, such as spacing, aperture, persistence and orientation are measured from three different rock types. These parameters are treated statistically to determine their frequency distributions. Applicability the theoretical RQD concept to discontinuity spacings showing different frequency distribution is also considered. Based on the statistical results of discontinuity spacing, it is attempted to put forward new discontinuity index - iii -parameters. Finally, the effect of micro discontinuity on the mechanical properties of rocks is studied. Andesites of Gölbaşı-Ankara, marble of Siipren- Eskişehir and peridotite of Porsuk Dam-Eskişehir are selected as the rock types for which detailed disconti nuity surveys are carried out. Scanline surveys were applied to each region and the discontinuity parameters, such as spacing, aperture, persistence, dip amount and dip direction are recorded on data-sheets. In addition to these, some index and mechanical properties of each rock type are also determined. These include point load index, Schmidt hardness, uniaxial compressive strength and the sound velocity. Mechanical properties of each rock type are correlated with micro dicontinuity index parameters and also attemped to determine mechanical properties by using this one-to-one correlation technique. Three computer programs were prepared by the author to evaluate the discontinuity parameters statistically. These include assessment of the similarity of the statistical distribution of parameters to a given theor etical frequency distribution; analyses of the direc tional data of discontinuities; autocorrelation of discontinuity spacings. Correlations of mechanical properties and micro discontinuity index of the studied rock units were done by using a statistical package program named as Minitab. Andesites of Gölbaşı were subdivided into three regions according to their degree of weathering and these regions are treated separately. It is attempted to find out the probability frequency distribution of dis continuity spacing, aperture and persistence of each regions. Circular frequency of dip directions were determined to find the directions of tectonic forces which were effective in each region. - iv -The results of statistical analyses of discontinuity data have shown that the frequency distributions may not be the same in all rock types. The degree of weathering also affects the frequency distribution of discontinuity even in the same rock. The threshold values of conventional or theoretical RQD should be choosen according to the statistical results of discontinuity parameters. The micro discontinuity index shows direct correlation with the index and mechanical properties of rocks. Analysing discontinu ities by statistical methods will improve the design concepts and increase the accuracy of the results.