Çukurova bölgesi kıraç ve taban arazi koşullarında bitki sıklığı ve azotlu gübre uygulamalarının Oenothera biennis L. bitkisinin verim ve kalitesine etkisi
The Effects of different nitrogen doses and plant densities on yield and quality of Oenothera biennis L. grown under the Çukurova lowland and dryland conditions
  1. Tez No: 135735
  2. Yazar: NAZIM ŞEKEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Oenothera biennis L, Verim ve Verim Unsurları, Sabit Yağ, Yağ Asitleri, y-linolenik Asit, Oenothera biennis L, Yield and Yield Components, Crude Oil, Fatty Acids, y-linolenic Acid. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ KIRAÇ VE TABAN ARAZI KOŞULLARINDA BİTKİ SIKLIĞI VE AZOTLU GÜBRE UYGULAMALARININ Oenothera biennis L. BİTKİSİNİN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ Nazım ŞEKEROĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN ~~ Yd : 2003, Sayfa: 111 Jüri : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN ProfDr. Oktay GENÇER Prof Dr. Saliha KIRICI Doç.Dr. Emine BAYRAM Doç.Dr. Filiz AYANOĞLU Çukurova Bölgesi taban ve kıraç koşullarında Oenothera biennis L. bitkisinin verim ve kalitesi üzerine farklı dozlardaki azotlu gübre uygulamaları ve bitki sıklıklarının etkisinin araştırıldığı bu çalışma 2000 ve 2001 yıllarında Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü taban ve kıraç deneme alanlarında yürütülmüştür. Denemeler iki farklı lokasyonda bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak tertiplenmiştir. Ana parselleri lokasyonlar, alt parselleri azotlu gübre dozları (0, 6, 12 ve 18 kg/da), minik parselleri ise farklı bitki sıklıkları (20 x 20, 20 x 40 ve 20 x 60 cm) oluşturmuştur. Bu çalışmada, deneme yıllarında Oenothera biennis L. bitkisinin verim ve verim unsurlarının (bitki boyu, dal sayısı, ana dal kapsül sayısı, bindane ağırlığı, biyolojik verim, tohum verimi, sabit yağ oram, sabit yağ verimi, ham protein oram, total azot oranı, kül oram, tohum kuru madde oram, linoleik asit oranı, y-linolenik asit oranı, y-linolenik asit verimi, hasat indeksi) farklı yetiştirme ortamlarına göre değişiklik gösterdiği, en yüksek değerlerin taban koşullardan alındığı belirlenmiştir. Verim ve kalite açısından optimum azotlu gübre uygulamasının 12 kg/da, bitki sıklığının ise 20 x 40 cm olduğu saptanmıştır. Deneme yıllarında uygulanan farklı yetiştirme tekniklerine göre elde edilen tohum verimleri 75.00-761.67 kg/da arasında geniş bir varyasyon göstermiştir. Çukurova Bölgesi koşullarında aşın sıcaklıklardan dolayı y-linolenik asit oranlarının oldukça düşük olduğu ve % 3.04-5.98 arasında değiştiği belirlenmiş, yüksek dozlardaki azotlu gübrelemenin y-linolenik asit oranlarım olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS THE EFFECTS ON DIFFERENT NITROGEN DOSES and PLANT DENSITIES ON YIELD and QUALITY of Oenothera biennis L. GROWN UNDER the ÇUKUROVA LOWLAND and DRYLAND CONDITIONS Nazım ŞEKERO?LU DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Year : 2003, Pages: 1 1 1 Jury : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN ProfDr. Oktay GENÇER Prof. Dr. Saliha KIRICI Assoc.Prof.Dr. Emine BAYRAM Assoc.Prof.Dr. Filiz AYANO?LU This study was carried out to determine the effects of different nitrogen doses and plant densities on yield and quality of Oenothera biennis L. grown at Çukurova lowland and dryland conditions at Çukurova University, Agricultural Faculty, Field Crops Department experimental fields in years 2000 and 2001. The field trials were arranged in split-plot design at two different locations with three replicates. Locations were the main plots, different nitrogen doses (0, 6, 12 and 18 kg/da) were the subplots and the small plots were plant densities (20x20, 20x40 ve 20x60 cm). In this study, the yield and yield components (plant height, the number of branch, the number of capsules, 1000-seed weight, biological yield, seed yield, crude oil content of the seed, the crude oil yield, crude protein content of the seed, total nitrogen content of the seed, ash content of the seed, dry matter content of the seed, linoleic acid content of the oil, y-linolenic acid content of the oil, y-linolenic acid yield, harvest index) of Oenothera biennis L. were varied with different growing areas and the highest values were obtained from lowland conditions in both years. For the highest yield and quality, the optimum applications were 12 kg/da nitrogen and 20 x 40 cm plant density. The seed yields were changed between 75.00-761.67 kg/da according to different agricultural techniques. Because of the higher temperature during the vegetation period under the Çukurova region, the content of y-linolenic acid of the oil were highly low, and varied between 3.04-5.98 %. Also the higher doses of nitrogen fertilization affected negatively the y-linolenik acid content.