Nadir toprak elementi katkılı zirkon kristallerinin lüminesans özelliklerinin çalışılması
A Study on luminescence properties of zircon crystals doped with rare earth elements
- Tez No: 135736
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA YEĞİNGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lürninesans, Faz geçişleri, Zirkon, Nadir toprak elementleri, Luminescence, Phase transition, Zircon, Rare earth element II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
oz DOKTORA TEZİ NADIR TOPRAK ELEMENTİ KATKILI ZİRKON KRİSTALLERİNİN LÜMİNESANS ÖZELLİKLERİNİN ÇALIŞILMASI KASIM KURT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr.Zehra YEĞİNGİL Yıl: 2003, Sayfa: 157 Jüri : Prof.Dr.Ay Melek ÖZER : Prof.Dr.İIhami YEĞİNGİL : Prof.Dr.Gülsen ÖNENGÜT : Prof.Dr.Seyhan TÜKEL Yapılan çalışmada üç değerlikli nadir toprak elementleri (NTE) ile katkılanmış sentetik zirkonların ve doğal zirkonların (ZrSi04:NTE3+) lürninesans özellikleri, termolüminesans (TL), radyolüminesans (RL) ve katodolüminesans (CL) teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Deneyler oda sıcaklığının altında vakum ortamında, 25°K'den 300°K'e kadar 0.1°K/s lineer sıcaklık artış hızı ile gerçekleştirilmiştir. TL, RL ve CL ölçümlerinde zirkonlara ait yayınım spektrumunun 230nm ile 800nm arasında geniş bir bandı içerdiği kaydedilmiştir. Bu spektrumda 230nm ile 450nm arasındaki yayınım bandımn ev sahibi materyalin içsel kusurlarından ve kenar-bant yayınımlarından kaynaklandığı; 450nm ile 800nm arasındaki sivri uçlu yayınımlann da kristalde safsızhk olarak bulunan nadir toprak iyonlarına ait yayınımlar olduğu belirlenmiştir. 25°K ile 300°K arasındaki sıcaklıklarda, zirkon kristalinde herhangi bir faz geçişi belirlenmemiştir. Ancak kristalde bulunan ve kontrolü mümkün olmayan nano-parçacık düzeydeki kirliliklerin faz geçişlerinin lüminesansa etkisi, lürninesans yoğunluğunda süreksizlik ve dalga boyu kayması olarak kaydedilmiştir. Lüminesanstaki en belirgin süreksizliklerin, CLTL yayınımlarında 170°K'de ve RLTL yayınımlarında 230°K'de kristal içerisine sıkışmış ve yüzeye sızmış nano-parçacık düzeydeki su molekülerinden kaynaklandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS A STUDY ON LUMINESCENCE PROPERTIES OF ZIRCON CRYSTALS DOPED WITH RARE EARTH ELEMENTS KASIM KURT INSTIUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Zehra YEGINGIL Year: 2003, Pages: 157 Jury : Prof.Dr.Ay Melek ÖZER : Prof.Dr.İIhami YE?İNGİL : Prof.Dr.Gülsen ÖNENGÜT : Prof.Dr.Seyhan TÜKEL In this study, luminescence properties of synthetic and natural zircon doped with trivalent rare earth elements (REE3+) (ZrSiO^ REE3+) have been investigated by using thermoluminescence (TL), radioluminescence (RL) and cathodoluminescence (CL) techniques. The experiments have been carried on under vacuum conditions from 25°K to 300°K changing by 0.1°K/s linear temperature intervals. It has been shown that the emissions of samples have broadband spectra from 230nm to 800nm. The broadband spectrum from 230nm to 450nm is ascribing to intrinsic emissions of host material imperfections and edge emissions. The observed spike emission bands from 450nm to 800nm are originated from REE ions impurities. Phase transition has not been observed between 25°K to 300°K, in zircon crystals. Discontinuities of luminescence intensity and wavelength shift have been recorded as a result of the phase transitions of impurities, which exist as nano-particles in the crystal. Most obvious discontinuity of luminescence intensity around 170°K and 230°K is recorded by CLTL/RLTL and is ascribed to water contamination near surface or water embedded in bulk material, in nano scale.