Bolu Dağı tüneli mühendislik jeolojisi ve kazı sırasında karşılaşılan jeolojik ve jeoteknik sorunların tünel kazı ve destek sistemi üzerindeki etkileri
Engineering geology of Bolu Mountain tunnel and encountured geological and geotechnical problems during excavation and their effects on tunnel evcavation and support system
  1. Tez No: 135744
  2. Yazar: MURAT ÖZBEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tünel, NATM, KAF, Gerilmeler, Kaymalar, Jeoteknik, Tunnel, NATM, NAF, Stresses, Landslides, Geolechnics
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
oz DOKTORA TEZİ BOLU DAĞİ TÜNELİ MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ VE KAZI SIRASINDA KARŞILAŞILAN JEOLOJİK VE JEOTEKNİK SORUNLARIN TÜNEL KAZI VE DESTEK SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Mural OZBEN çukurova üniversitesi fen bilimleri enstitüsü jeoloji mühendisliği anabilim dali Danışman: Prof.Dr. Aziz ERTUNÇ YıI:2003,Sayfa:151 Jüri : Prof.Dr. Aziz ERTUNÇ Doç.Dr. Hasan ÇETİN Prof.Dr. llyas YILMAZER Ankara - İstanbul otoyolunun jeoteknik açıdan en sorunlu kesimi Bolu Dağı geçişidir. Bu kesim, kuzeyde Avrasya ile güneyde Anadolu kıta kabuğu çarpışma kuşağında yer alır. Bu çarpışma sırasında artan derinliğe de bağlı olarak gelişen yüksek sıcaklık ve basınç altında migmatitler oluşmuştur. Üst Kretase-Tersiyer yaşlı tortul istif, migmatitleri açısal uyumsuzlukla üzerler. Bu kuşakta gelişen Kuzey Anadolu Fayı (KAF), genellikle D-B doğrultulu yanal atımlı fayları içerir ve etkinliğini son 12 milyon senedir sürdürmektedir. Etkin fay kuşaklarının, otoyol gibi çizgisel mühendislik yapıları tarafından dik açıyla kesilmesi bir temel mühendislik ilkesidir. Bu geçişte de; tüneller yerini yarmaya ve köprüler ise dolguya bırakmak zorundadır. Oysa, bu otoyolun 250 km'si etkin ezik fay kuşağı içerisinde yer almaktadır. 12 Kasım 1999 Düzce depreminde ana bileşeni köprü ve tünel olan bu otoyol büyük hasar görmüştür. Ezik KAF kuşağına yerleştirilen Bolu Dağı geçişi 3250 m uzunluğunda ve eğimi %2 olan bir ikiz tünel ile toplam uzunluğu 5800 m 'ye çıkarılan köprüler içermektedir. Tünel kazı en kesiti 260 m2,ye ulaşmaktadır. Tünelde Yeni Avusturya Tünelcilik Yöntemi (NATM) izlenmiştir. Öngörülen yapım süresi ve maliyeti; ezik kuşaklara özgü olan yüksek su basıncı ve yerinde gerilmelerin dengesizliğinin etkisiyle artmıştır. 7,2 büyüklüğündeki 1999 Düzce depreminde de, bu tünelin 420 m uzunluğundaki kesimi tamamen göçmüştür., Yeni bir geçki belirlenerek tünelin önemli bir bölümü terk edilmiştir. Yeni geçki jeoteknik açıdan daha duraysız bir alandan geçmektedir.
Özet (Çeviri)
AB SIRACI' PhD THESIS ENGINEERING GEOLOGY OF BOLU MOUNTAIN TUNNEL AND ENCOUNTURED GEOLOGICAL AND GEOTECI INICAL PROBLEMS DURING EXCAVATION AND THEIR EFFECTS ON TUNNEL EXCAVATION AND SUPPORT SYSTEM Mural OZBEN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Aziz ERTUNÇ Year: 2003, Pages: 15 1 Jury: Prof.Dr. Aziz ERTUNÇ Doç.Dr. Hasan ÇETİN Prof.Dr.llyas YILMAZER The Bolu Mountain crossing is the most problematic section of Ankara- Istanbul motorway. The tunnel and bridges of the Bolu Mountain crossing all take place within the heart of the North Anatolian Fault (NAF) zone, which has coincides with the suture zone between Eurasian and Anatolian plates. The basement rock is migmatite. Migmatition has developed under high pressures and high temperatures as a result of the continental collusion during the Upper Cretaceous period. The Uppermost Cretaceous sedimentary sequence unconfonnably overlies the basement rocks. The NAF zone consisting of strike-slip faults trending nearly in E-W direction has been active since Upper Miocene. Crossing on a active fault zone at a right angle without tunnels, bridges, high fills and deep cuts is an engineering principle. In contrary, about 250 km of the Istanbul - Ankara motorway goes through the NAF zone. This section suffered considerably during the 1999 Düzce earthquake. Placement in the NAF zone, Bolu mountain alignment consists of a twin tube tunnel with a length of 3250 m and bridges with a total length of 5800 m. Crossectional area of the tunnel excavation is 260 m2. The New Austrian Tunneling Method is implemented on the tunnel. Because of the high water pressure and tectonieally induced stresses, which are pertinent to active fault zones; the construction time and cost, set in the design, have been escalated. During the magnitude 7.2, 1999 Düzce earthquake, a significant section of the tunnel with a length of 420 m, has collapsed. A new by-pass tunnel alignment was chosen and this section of tunnel has left. The new by-pass tunnel alignment is located in a geotechnically unstabil zone.