Bitlis masifi disten cevherinin zengilleştirme koşullarının araştırılması
Investigation of processing conditions of Bitlis kyanite ores
  1. Tez No: 135745
  2. Yazar: FATMA DENİZ AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKTAY BAYAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Flotasyon, Dişten, Zenginleştirme, Sallantılı Masa
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
oz DOKTORA TEZİ BİTLİS MASİFİ DİŞTEN CEVHERİNİN ZENGİNLEŞTİRME KOŞULLARININ ARAŞTIRILMASI Fatma Deniz AYHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Oktay BAYAT Yıl: 2002, Sayfa: 159 Jüri: Doç. Dr. Oktay BAYAT : Prof. Dr. Ali AKAR : Prof. Dr. Halim DEMİREL : Prof. Dr. Servet YAMAN : Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Bu çalışmada, Bitlis-Bayramalan, Arzivik ve Hürmüz distenlerin karekteristik özellikleri belirlenerek, bu minerallerin sallantılı masa ve flotasyon yöntemi ile zenginleştirme koşullan araştırılmıştır. Zenginleştirme çalışmalarında; temsili örnek (harmanlanmış), düşük tenörlü ve yüksek tenörlü dişten olmak üzere üç tip örnek kullanılmıştır. Çalışılan örneklerin teknolojik açıdan zenginleştirilmesini olumsuz etkileyen bileşenler; demir oksit, alkali (Na20, K20), Ti02, MgO, CaO ve kuvarstır. Sanayide kullanılabilir hale gelmesi için söz konusu bileşenlerin oranları düşürülmüş ve AI2O3 oranları yükseltilmiştir. Bu amaçla üç aşamalı flotasyon (mika+demir oksit+disten flotasyonu), tek aşamalı dişten flotasyonu ve sallantılı masa deneyleri yapılarak %54- 66 AI2O3,, %0.1 1-1.10 Fe203, %0.01-0.09 Na20 ve %0.05-0.13 K20 içerikli konsantreler uygun verimle kazanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION OF PROCESSING CONDITIONS OF BİTLİS KYANITE ORES Fatma Deniz AYHAN DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oktay BAYAT Year: 2002. Page: 159 Jury: Assoc. Prof. Dr. Oktay BAYAT " : Prof. Dr. Ali AKAR : Prof. Dr. Halim DEMIREL : Prof. Dr. Servet YAMAN : Assoc. Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM In this work, characteristics of kyanite ores from Bitlis Bayramalan, Arzivik and Hürmüz regions have been determined and processing conditions of this ore by shaking table and flotation have been studied. Low grade, high grade and representative blended samples were used in the processing tests. Parameters of the samples studied having negative technological effects were iron oxide, alkali oxides (Na20, K20) Ti02, Mg, CaO and quartz. Contents of the above parameters were reduced and A1203 content was enriched in order to obtain a suitable raw material for industry. For this reason, three stage flotation (mica, iron oxide and dişten flotation), single stage dişten flotation and shaking table tests were performed and concentrates containing. 54.0-66.03% A1203. 0.1 1-1 T 0% Fe203, 0.01-0.09% Na20; 0.05-0.13% KtO with suitable recoveries were obtained. Kev Words: Flotation. Kyanite. Processing. Shaking Table