Çukurova bölgesinde bal arılarının (Apis mellifera L. ) arı otu (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve yemlik kolza (Brassica napus L. Metzg. ) ile olan bazı ilişkilerinin saptanması üzerine bir araştırma
The Research on determination of some relations of honey bees (Apis mellifera L. ) among the Phacelia (Phacelia tanacetifolia Bentham) and rape (Brassica napus L. Metzg. ) in Çukurova region
  1. Tez No: 135743
  2. Yazar: ALİ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULVİYE KUMOVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: phacelia, rape, honeybee, pollination, foraging II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE BAL ARILARININ (Apis mellifera L.) ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) VE YEMLİK KOLZA (Brassica napus L. Metzg.) İLE OLAN BAZI İLİŞKİLERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ALI KORKMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ulviye KUMOVA Yıl: 2003, Sayfa : 240 Jüri : Prof. Dr. Ulviye KUMOVA Prof. Dr. Osman KAFTANOĞLU Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Doç. Dr. Fehmi GÜREL Bu araştırma ülkemizde tarımı yaygınlaşmış olan arıotu ve yemlik kolza ile bal arılarının bazı ilişkilerini saptamak amacıyla iki yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmanın birinci yılında arıotunun mart ortasında çiçeklendiği, 50 gün çiçekte kaldığı ve 2722.39 ad/m2 çiçeğe sahip bulunduğu saptanmıştır. Arıotunun %15.90 kuru madde içeren 0.66 mg/çiçek/gün nektar ve 0.56 mg/çiçek/gün polen ürettiği; bal arılarının %44.26 nektar, %55.74 oranında polen tarlacılığı yaptıkları belirlenmiştir. Arıların topladığı balda %41.30, polende %15.09 oranında arıotu poleni bulunmuştur. Böcek polinasyonu ile arıotunun tohum verimine %225.68 oranında katkı yapıldığı saptanmıştır. Araştırmanın ikinci yılında arıotunun mayıs sonunda çiçeklendiği, 38 gün çiçekte kaldığı ve 3238.94 ad/m2 çiçeğe sahip bulunduğu saptanmıştır. Arıotunun % 18.43 kuru madde içeren 0.30 mg/çiçek/gün nektar ve 0.45 mg/çiçek/gün polen ürettiği; bal anlarının %48.66 nektar, %51.34 oranında polen tarlacılığı yaptığı belirlenmiştir. Arı kolonilerinin topladığı balda %16.00, polende %23.45 oranında arıotu poleni bulunmuştur. Böcek polinasyonu ile arıotunun tohum verimine % 170.02 oranında katkı yapıldığı saptanmıştır. Yemlik kolzanın şubat ortasında çiçeklendiği, 47 gün çiçekte kaldığı ve 2955.85 ad/m2 çiçeğe sahip olduğu saptanmıştır. Yemlik kolza %16.05 kum madde içeren 0.49 mg/çiçek/gün nektar ve 0.73 mg/çiçek/gün polen üretimi yapmıştır. Bal arılarının %87.82 nektar, %12.18 oranında polen tarlacılığı yaptıkları görülmüş, topladıkları balda %24.00, polende %12.73 oranında yemlik kolza poleni bulunmuştur. Yemlik kolzanın tohum verimine böcek polinasyonu katkısı %1 17.86 olarak saptanmıştır. Çukurova koşullarında yetiştirilen arıotu ve yemlik kolzanın floranın kuvvetli olduğu yerlerde bal arıları için besin kaynağı sağlayacak destek bitkileri, zayıf veya yetersiz olduğu yerlerde ana nektar ve polen kaynağı olabileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : arıotu, yemlik kolza, bal arısı, polinasyon, tarlacılık. I
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE RESEARCH ON DETERMINATION OF SOME RELATIONS OF HONEYBEES (Apis mellifera L.) AMONG THE PHACELIA (Phacelia tanacetifolia Bentham) AND RAPE (Brassica napus L. Metzg.) FN ÇUKUROVA REGION Ali KORKMAZ DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ulviye KUMOVA Year : 2003, Page : 240 Jury : Prof. Dr. Ulviye KUMOVA Prof. Dr. Osman KAFTANO?LU Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr. Turan SA?LAMTİMUR Assoc. Prof. Dr. Fehmi GÜREL This study was carried out to determine some relations of honeybees among phacelia and rape plants during two years. In the first year, phacelia plant was flowered at the middle of march, and stayed at flowering during 50 days, and had 2722.39 number/m2 flowers. Phacelia plant produced 0.66 mg/flower/day nectar which contains 15.90% dry matter, and 0.56 mg/flower/day polen. It is determined that honeybees foraged on 44.26% nectar and 55.74% pollen. Honey and polen gathered by bees contain 41.30% and 15.09% phacelia polen, respectively. It is found that insect pollination contribute seed yield of phacelia at 225.68%. In the second year, phacelia plant was flowered at the end of may and stayed at flowering during 38 days, and had 3238.94 number/m2 flowers. Phacelia plant produced 0.30 mg/flower/day nectar which contains 18.43% dry matter, and 0.45 mg/flower/day pollen. Honeybees foraged on 48.66% nectar and %51.34 pollen. Honey and polen gathered by bees contain 16.00% and 23.45%o phacelia polen, respectively. Contribution of insect pollination on the phacelia seed yield was 170.02%o. Also, rape plant was flowered at the middle of febmary and stayed at flowering during 47 days, and had 2955.85 number/m2 flowers. Rape plant produced 0.49 mg/flower/day nectar which contains 16.05% dry matter, and 0.73 mg/flower/day pollen. Honeybees foraged on 87.82% nectar and 12.18% pollen. Gathered honey contains 24.00% rape pollen and polen contains %12.73% rape pollen. Contribution of insect pollination on the rape seed yield was found 1 17.86%. It is concluded that phacelia and rape plants which grown Çukurova condition have potential to contribute to the beekeeping. They can be support plant for honeybee colonies as nectar and polen sources in the vigorous flora. On the other hand they can be main nectar and polen sources in the insufficient and poor flora.