Atık sulardaki endokrin yıkıcı maddelerin ileri oksidasyon yöntemleriyle parçalanmalarının incelenmesi
Degradation of endocrine disrupters in waste water discharges by using advanced oxidation techniques
  1. Tez No: 135746
  2. Yazar: SİBEL IRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ERBATUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Endokrin yıkıcı, ileri oksidasyon teknikleri, bozunma, UV ışını, Endocrine disrupters, advanced oxidation techniques, degradation, UV light. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz DOKTORA TEZİ ATIK SULARDAKİ ENDOKRİN YIKICI MADDELERİN İLERİ OKSİDASYON YÖNTEMLERİYLE PARÇALANMALARININ İNCELENMESİ Sibel IRMAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Oktay Erbatur Yıl: 2003, Sayfa: 152 Jüri : Prof.Dr. Oktay Erbatur Prof. Dr. Sermin Örnektekin Prof.Dr. Nevzat Külcü Doç. Dr. Şermin Gül Yrd Doç. Dr. Gülfeza Kardaş Bu çalışmada atık suda mevcut endokrin yıkıcı maddelerden Estradiol, Bisfenol A ve 4-klor-2-metilfenolün ileri oksidasyon yöntemleriyle parçalanması incelenmiştir. Bu amaçla ileri oksidasyon tekniklerinden fotokatalitik yöntemler, ozon, ozon/UV, Fenton, Fenton/UV, elektro-Fenton ve elektro-Fenton/UV yöntemleri kullanılmıştır. 4-klor-2-metilfenolün TİO2/UV yöntemi ile fotooksidasyonunda, fotoliz etkinliğinin farklı oksidantlann kullamlması durumunda KIO4 > KBr03 > H2O2 > 02 > KCIO3 şeklinde azaldığı gözlenmiştir. UV/TİO2/O2 sisteminin kullanıldığı fotokatalitik bozunma deneylerinde, 4-klor-2-metilfenolün Langmuir-Hinshelwood kinetik denklemine göre bozunma hız sabiti (kç) 0,0096 mMdk“1 ve adsorpsiyon denge sabiti (KPcoc) 9,13 mM”1 olarak bulunmuştur. 0,1 mmol Estradiolün O3/UV sistemiyle mineralizasyonunda tüketilen ozon miktarı bu maddenin tamamen dönüşümü için tüketilen ozon miktarının (0,68 mmol) 2,78 katıdır. Bisfenol A ve bu maddenin bozunması sonucu oluşan tüm ara ürünlerin O3/UV yöntemiyle tamamen parçalanması için Bisfenol A'nın bozunması için gereken ozon miktarının 1,61 katı ozon gerekmektedir. Ozonlama sırasında oluşan araürünler başlangıç maddesinin hidroksillenmesi yada aromatik halkanın kırılması sonucunda oluşmaktadır. Hidroksil radikdlerinin üretimine dayalı ileri oksidasyon tekniklerinden elektro Fenton yöntemi ile Fenton reaktifi katalitik yolla farklı metaller kullanılarak yerinde üretilebilmekte ve organik maddelerin bozundurulmasında etkin olmaktadır. UV ışınının (254 nm) Fenton, elektro-Fenton ve ozon yöntemleriyle birlikte kullanılması oksidasyon etkinliğim oldukça arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DEGRADATION OF ENDOCRINE DISRUPTERS IN WASTE WATER DISCHARGES BY USING ADVANCED OXIDATION TECHNIQUES Sibel IRMAK DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.Oktay Erbatur Year: 2003, pages: 152 Jury: Prof.Dr. Oktay Erbatur Prof. Dr. Sermin Örnektekin Prof. Dr. Nevzat Külcü Doç. Dr. Şermin Gül Yrd.Doç. Dr. Gülfeza Kardaş In this study the endocrine disrupters Estradiol, Bisphenol A and 4-chloro-2- methylphenol degraded by advanced oxidation techniques in aqueous medium. The advanced oxidation techniques applied are photocatalytic process, ozone, ozone/UV, Fenton, Fenton/UV, electro-Fenton and electro-Fenton/UV processes. The extent of degradation of 4-chloro-2-methylphenol by TİO2/UV technique using various oxidants was found in the order of KIO4 > KBr03 > H2O2 > O2 > KCIO3. In the UV/TİO2 system, photodegradation kinetics of 4-chloro-2-methylphenol has been investigated and according to the Langmuir-Hinshelwood kinetic model degradation constant, kc, and adsorption equilibrium constant, Kpcoc, were calculated as 0.0096 mMdk“1 and 9.13 mM”1, respectively. The ozone consumed in the mineralization of 0.1 mmol of Estradiol by O3/UV system was 2.78 times of ozone consumed in degradation of Estradiol (0.68 mmol). 1.61 times of ozone was consumed in the mineralization of Bisphenol A and byproducts comparing with degradation of target compound Bisphenol A. The various product formed throughout ozonolysis showed that while some of the initial substrates were being hydroxylated on the aromatic rings, some of them lost their aromaticity due to cleavage of aromatic rings. Degradation of organic compounds by hydroxyl radicals generated in-stu via electro-Fenton technique using various metals was found to be effective. UV light (in 254 ran) observed to increase degradation efficiency in Fenton, electro-Fenton and ozone systems.