İnşaat projelerinin gerçekleştirilme süreci için tasarlanmış bir sözleşme yönetim modeli
A Contract management model for construction process of construction projects
  1. Tez No: 135747
  2. Yazar: NURAN KAYA DANIŞMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ÖCAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Construction conrxact, Contract management documents, uction Droiect management Construction project management n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz DOKTORA TEZİ İNŞAAT PROJELERİNİN GERÇEKLEŞTİRİLME SÜRECİ İÇİN TASARLANMIŞ BİR SÖZLEŞME YÖNETİM MODELİ Nuran KAYA DANIŞMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. M.Emin ÖCAL Yü: 2003, Sayfa: 121 Jön : Doç.Dr. M.Emin ÖCAL : Prof, Dr. A.Kamil TANRIKULU : Doç. Mustafa LAMAN : Yrd.Doç. Emel ORAL : Yrd.Doç. S.Seren (AKAVCI) GÜVEN İnşaat projelerinde işveren, müteahhit ve teknik elemanlar gibi proje katılımcılarının rol ve sorumlulukları ile projenin fiziksel olarak taşıması gereken nitelikleri sözleşme dokümanlarında tanımlanmaktadır. Buna ek olarak sözleşme dokümanlarında, projenin yapımı ve yönetimi için geçerli olan kurallar belirlenmektedir. Ancak sözleşmede bu kuralların çok iyi belirlenmiş olması tek başına anlam ifade etmemektedir, önemli olan bu kurallara uyulması ve bunu denetleyen bir sistemin kurulmuş olmasıdır. Projenin, nitelik, süre ve maliyet açısından planlandığı şekilde gerçekleştirilmesi için, proje katılımcılarının üzerlerine düşen rol ve sorumluluklarım sözleşmede belirlendiği gibi yerine getirmeleri gerekmektedir. Aksi halde projenin hedeflerine ulaşılması mümkün olmamaktadır. inşaat projelerinde katılımcılar projenin gerçekleştirilme aşamasında sözleşmenin yönetimi için çeşitli doküman ve formlardan yararlanmaktadırlar. Bunlardan bazıları katılımcılar arasında bilgi alışverişini ve iletişimi sağlamak için ortak olarak kullanılmalıdır. Bu tez çalışmasında, proje katılımcılarının kullandıkları bir çok form ve dokümanın ortak bir platformda toplanmasını ve izlenmesini sağlayacak bir sözleşme yönetim modeli tasarlanmıştır. Modeli oluşturan program Microsoft Access' de tasarlanmış ve toplam maliyet esasına dayalı inşaat projeleri için projenin yapım sürecinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Program, projeler ve sözleşme dokümanları, şantiye kayıtlan, değişikliklerin izlenmesi ve yönetimi, hakediş ödemeleri, anlaşmazlık izleme ve çözümü isimli modüllerden oluşmaktadır. Anahtar kelimeler : İnşaat Sözleşmesi, Sözleşme Yönetim Dokümanları, İnşaat Projesi Yönetimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A CONTRACT MANAGEMENT MODEL FOR CONSTRUCTION PROCESS OF CONSTRUCTION PROJECTS Nuran KAYA DANIŞMAN DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. M.Emin ÖCAL Year: 2003, Pages: 121 Jury : Assoc. Prof. Dr. M.Emin ÖCAL : Prof. Dr. A.Kamil TANRIKULU : Assoc. Prof. Dr. Mustafa LAMAN : Assist. Prof Emel ORAL : Assist. Prof. S.Seren (AKAVCI) GÜVEN The functions and responsibilities of project participants such as employer, constructor, professionals and features of project which are necessary as physically are defined in construction documents. In addition to this, the rules which are valid for management and construction of project are determined in contract documents. However, being determined of these rules very well in contract does not give any meaning alone. What important are to obey these rules and to be founded a system for inspection of them. Project participants have to carry out their functions and responsibilities undertaken by themselves as determined in contract for construction of project as planned İn respect to cost, time and qualification. Otherwise, being reached to goals of project is not possible. Project participants use various documents and forms during construction process of project for management of contract Some of them have to be commonly used between project participants for providing of information transfer and communication. In this PhD study, a contract management model has been designed for collecting and tracking of many forms and documents in a common platform which are used by project participants. Program was designed using MS Access can be used during process of construction for lump-sum projects. Program includes those modules called as“Projects and contract documents”,“Site records”, Tracking and management of changes“, ”Progress payments“, ”Tracking and solving of disagreements".