Çukurova koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde sulama ve farklı azot dozlarının verim, verim unsurları ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
Effect of irrigation and different nitrogen rates on yield, yield components and some quality traits of some bread wheat varieties in Çukurova conditions
- Tez No: 135755
- Danışmanlar: PROF. DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bread Wheat, Supplementary Irrigation, Nitrogen, Quality n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA BAZI EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE SULAMA VE FARKLI AZOT DOZLARININ VERİM, VERİM UNSURLARI VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ HASAN AY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Tacettin YAĞB ASANLAR Yıl : 2003, Sayfa : 174 Jüri : Prof. Dr. İbrahim GENÇ Prof. Dr. A. Can ÜLGER Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Yard. Doç. Dr. Okan ŞENER Çukurova koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde sulama ve farklı azot dozlarının verim, verim unsurları ve bazı kalite özellikleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla, 2000-2002 yılları arasında 5 ekmeklik buğday çeşidinde 2 sulama konusu (kuru ve sulu koşullar) ve 3 azot dozu (10, 15, 20 kg/da N) ile denemeler kurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, yağışa ilave yapılan sulama ile ilk yılda çeşitlerden bazı azot dozlarında sulu koşullarda kuru koşullara göre daha fazla verim elde edilmiştir. Ceyhan-99 çeşidinden suluda 15 kg/da azot dozundan bu yılda en yüksek verim alınmıştır. İkinci yılda ise Genç-99, Golia ve Pandas çeşitlerinin bazı azot dozlarında verimin sulu koşullarda kuru koşullardan daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Sulama ve artan azot dozları ile m2'de başak sayısı artmış, 15 kg/da azot dozuna kadar artan azot dozları ile dane verimi artarken, 20 kg/da azot dozunda verim azalmıştır. Anahtar Kelimeler : Ekmeklik Buğday, Tamamlama Sulama, Azot, Kalite. >y
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS EFFECT OF IRRIGATION AND DIFFERENT NITROGEN RATES ON YIELD, YIELD COMPONENTS AND SOME QUALITY TRAITS OF SOME BREAD WHEAT VARIETIES IN ÇUKUROVA CONDITIONS HASAN AY DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Tacettin YA?BASANLAR Year : 2003, Page : 174 Jury : Prof. Dr. Ibrahim GENÇ Prof. Dr. A.Can ÜLGER Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN As. Associate Prof. Okan ŞENER The experiments were established between 2000 and 2002 years, to determine effect of irrigation and different nitrogen rates on yield, yield components and some quality traits of some bread wheat varieties in Çukurova conditions, with 5 bread wheat varieties, 2 irrigation topics (non-irrigated and irrigated conditions) and 3 nitrogen rates (10, 15, 20 kg/da). According to results, bread wheat varieties in some nitrogen rates more grain yield were obtain with irrigation than non irrigation conditions. In first year, Ceyhan-99 variety given the highest yield in 15 nitrogen dose with irrigation. In second year, Genç-99, Golia, and Pandas varieties were give more yield in some nitrogen rates with irrigation than non-irrigation conditions. Number of spike per square meter increased with irrigation and increasing nitrogen rates, grain yield increased to 15 kg/da nitrogen rate, with 20 kg/da nitrogen rate grain yield decreased.