Kümeslerde havalandırma sistemlerinin tasarımına yönelik bir programın geliştirilmesi üzerinde bir araştırma
A Research on developing a program for designing ventilation systems in poultry houses
- Tez No: 135758
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Havalandırma, Bilgisayar Programı, Kümes, Amonyak
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
öz DOKTORA TEZİ KÜMESLERDE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN TASARIMINA YÖNELİK BİR PROGRAMIN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA GURKAN ALP KAĞAN GURDIL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Yılmaz YILDIZ Yıl: 2003, Sayfa: 213 Jüri : Prof. Dr. Yılmaz YILDIZ Prof. Dr. Yusuf ZEREN Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof. Dr. A Nazım ULUOC AK Prof. Dr. Ali BAŞÇETÎNÇELİK Çevresel kontrol kümes hayvanlarından istenen verimin elde edilmesinde önemli bir unsurdur. Hayvanların içinde bulundukları ortamın ısısal çevre ve hava kalitesi faktörlerinin her ikisi de kontrol altında tutulmalıdır. İç ortam havası bileşimindeki değişimler amonyak, hidrojen sülfit ve diğer uçucu gazlar veya barınak içerisinde bulunan diğer zararlı maddelerin konsantrasyonlarının artmasıyla yakından ilgilidir. Bu gazlar içerisinde kanatlı hayvan barınaklarında en yaygın olan amonyak gazı üretim miktarı belirlenmiştir. Denemelerin büyük bir bölümü Çek Cumhuriyetinde geri kalan kısmı ise Adana Çukurova Bölgesinde yapılmıştır. Bu çalışmada, kümes içi çevre koşulan ve özellikle kümeslerde havalandırma konusu teknik açıdan incelenmiştir. Bu amaçla; kanatlı hayvan yetiştiriciliği havalandırma sistemleri için Çek, Türk ve Amerikan ulusal standartları ve CIGR (Uluslararası Ziraat Mühendisleri Komisyonu) tavsiyeleri gözden geçirilmiştir. Bu bilgiler ışığı altında, kümesler için bilgisayar destekli bir havalandırma simülasyonu programı geliştirilmiştir. Bu bilgisayar programının amacı, hayvan barınağı tasarımı yapan mühendislere ve yetiştiricilere pratik çözüm olanakları sunmaktır. Bu program hayvan barınakları için ısıtma veya havalandırma tasarımı yapılırken bir ilk aşama olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS A RESEARCH ON DEVELOPING A PROGRAM FOR DESIGNING VENTILATION SYSTEMS IN POULTRY HOUSES GURKAN ALP KAGAN GURDIL DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITU OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Yılmaz YILDIZ Yıl: 2003, Sayfa: 213 Jury : Prof. Dr. Yılmaz YILDIZ Prof. Dr. Yusuf ZEREN Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof. Dr. A. Nazım ULUOCAK Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Environmental control in poultry houses is one of the tools to achieve good poultry performance. Both the thermal environment of the animals and the air quality must be controlled. Deviations in air composition in poultry houses may include increased levels of ammonia, hydrogen sulfide and other volatiles as well as airborne viable and inert particles. Especially, the production level of ammonia, which is the most common gas in poultry houses, is focused on. The major part of the study was carried out in Czech Republic and the rest was held in Çukurova Region in Adana. In this study, the environment in poultry houses is examined from technical point of view and especially the ventilation of poultry houses is focused on. For this reason: Czech, Turkish, American standards and CIGR (International Commission of Agricultural Engineering) recommendations on ventilation are reviewed for the poultry houses. A computer aided simulation program for ventilation in poultry houses was developed in consequence of this information. The aim of this program is to give practical solutions to designers and farmers in the design and operation of the animal house. This program can be used as a first stage in the design of heating or ventilation capacities of animal houses. Keywords : Ventilation, Software, Poultry, Ammonia II