Afşin-Elbistan uçucu külünün beton ve çimento katkısı olarak kullanılabilirliğinin çimento hamuru ve harçlarının üzerinde yapılan deneylerle araştırılması
An Investigation on the use of Afşin-Elbistan fly ash as cement replacement materials by testing properties of paste and mortar
  1. Tez No: 135759
  2. Yazar: UMUR KORKUT SEVİM
  3. Danışmanlar: DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu Kül, Afşin-Elbistan, Dayanım, Harç, Rötre, >.V...».. T H., Fly Ash, Afşin-Elbistan, Strength, Mortar, Shrinkage II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 347
Özet
oz DOKTORA TEZİ AFŞİN-ELBISTAN UÇUCU KULUNUN BETON VE ÇİMENTO KATKISI OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ÇİMENTO HAMURU VE HARÇLARININ ÜZERİNDE YAPILAN DENEYLERLE ARAŞTIRILMASI Umur Korkut SEVİM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Cengiz Duran ATİŞ Yd: 2003, Sayfa: 308 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Cengiz Duran ATİŞ : Doç. Dr. Abdülkadir EKŞİ : Yrd. Doç. Dr. İsmail H. ÇAĞATAY : Yrd. Doç. Dr. A. Hamza TANRIKULU : Yrd. Doç. Dr. Fatih ALTUN Bu doktora çalışmasında Afşin-Elbistan termik santralinde elde edilen uçucu külün çimento ve beton katkısı olarak kullanılabilirliği harç ve çimento hamuru numuneleri üzerinde yürütülen deneylerle araştırılmıştır. Afşin Elbistan uçucu küllerini %10 ve %20 oranında içeren harç numunelerin büyük bir kısmı şahit harç numunelerine eşdeğer ya da karşılaştınlabilir mertebede basmç, çekme, aşınma dayanımı karbonatlaşma, boşluk oranı ve kapiler su emme katsayısı gerçekleştirmiş tir. Afşin-Elbistan küllerinin %10-%20 oranında çimento ve beton katkısı olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır. Mevcut küllerin- %10 oranında daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Bu küllerin içinde bulunan ve şişme etkisi gösteren bileşenlerin bir sonucu olarak, Afşin-Elbistan küllerinin rötre azaltıcı ya da rötre dengeleyici bir özelliğinin olduğu ortaya çıkmıştır. Afşin-Elbistan küllerinin rötre dengeleyici katkı ya da rötre dengeleyici çimento üretiminde kulanılacak bir hammadde olduğu kanaatine varılmıştır. Külün inceltilerek kullanılması sonucunda harç numunelerin özelliklerinde gelişme gözlenmiş olup, dayanımlarda artış, boşluk oranı, karbonatlaşma ve kapiler su emme katsayılarında düşüş belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS AN INVESTIGATION ON THE USE OF AF/SIN ELBİSTAN FLY ASH AS CEMENT REPLACEMENT MATERIALS BY TESTING PROPERTIES OF PASTE AND MORTAR Umur Korkut SEVİM DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Cengiz Duran ATİŞ Year : 2003, Pages: 308 Jury : Assist. Prof. Dr. Cengiz Duran ATİŞ : Assoc. Prof. Abdülkadir EKŞİ : AssistProf. Dr. İsmail H. ÇA?ATAY : Assist. Prof. Dr. A. Hamza TANRDCULU : Assist. Prof. Dr. Fatih ALTUN In this PhD study, the usability of fly ash, which is obtained at Afşin-Elbistan power station, as a mineral admixture for concrete or cement were investigated by testing the properties of mortar and paste specimens. Most of the mortar samples containing 10 and 20% Afşin-Elbistan fly ashes as cement replacement developed an equivalent or in the order of a comparable compressive and tensile strength, abrasion resistance, carbonation, porosity, capilary water absorption coefficient to the control cement mortar. Therefore, it was concluded that Afşin-Elbistan fly ash can be used as a mineral admixture for cement and concrete at about 10 and 20% replacement level. However, mortar containing 10% fly ash represented the better properties compared to control cement mortar. Based on expansive property of present fly ash, it may also be concluded that the fly ash may be utilized as shrinkage reducing agent or in production of a shrinkage compensating cement. As a result of using finer ash in mortar, it was observed that strength characteristics of mortar improved, and porosity, carbonation and capillary water absorption coefficient of mortar reduced.