Kırmızı acı biberlerin kapsaisinoid ve karotenoid içeriklerinin birlikte analizi için yöntem geliştirilmesi
An Essey development for in-situ analysis of capsaicinoid and carotenoids of chile peppers
- Tez No: 135761
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ERBATUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: kırmızı acı biber, kapsaisinoid, karotenoid, birlikte analiz, HPLC, chile pepper, capsaicinoids, carotenoids, in-situ analysis, HPLC
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
öz DOKTORA TEZİ KIRMIZI ACI BİBERLERİN KAPSAİSİNOİD VE KAROTENOİD İÇERİKLERİNİN BİRLİKTE ANALİZİ İÇİN YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ ALI ŞAMİL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Oktay ERBATUR Yıl: 2003, Sayfa: 131 Jüri : Prof. Dr. Oktay ERBATUR Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Seyhan TÜKEL Prof.Dr. Nevzat KÜLCÜ Yrd.Doç.Dr. Güzide YÜCEBİLGİÇ Kırmızı acı biberlerin (chile) kapsaisinoid ve karotenoid içeriklerinin birlikte analizi için yöntem geliştirildi. Modifiye bir ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen özütler HPLC ile analiz edildi. Kapsaisinoid ve karotenoidlerin etkin bir şekilde ayrılabilmeleri için değişik hareketli faz sistemleri denenerek en uygun olanı ile değişik kolon kombinasyonlarından en uygun olan bir ters faz kombine kolon sistemi belirlendi. Bir tek HPLC analizi ile kapsaisinoid bileşenlerinin ve serbest karoten bileşenlerinin piklerinin tam ayrılması sonucu nicel analizleri mümkün hale geldi. Geliştirilen bu yöntemle iki değişik ekolojik alanda (K. Maraş ve Adana) yetiştirilen yerli ve yabancı olmak üzere toplam onüç chile biberin kapsaisinoid ve serbest karotenoid bileşenlerinin analizleri gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS AN ESSAY DEVELOPMENT FOR IN-SITU ANALYSIS OF CAPSAICINOIDS AND CAROTENOIDS OF CHILE PEPPERS ALI ŞAMİL DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Oktay ERBATUR Year: 2003, Pages: 131 Jury : Prof. Dr. Oktay ERBATUR Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Seyhan TÜKEL Prof. Dr. Nevzat KÜLCÜ Ass. Prof. Dr. Güzide YÜCEBÎLGİÇ An assay is developed for in-situ analysis of capsaicinoid and carotenoid contents of chile peppers. The extracts obtained by a modified extraction technique were subjected to HPLC analysis. Different mobile phases and different column combinations were tested and the most appropriate mobile phase and a combination of reverse-phase column system were determined for an effective separation of capsaicinoids and carotenoids. It was possible to resolve and quantitatively analyze capsaicinoid components and the free carotenoid components of chile peppers in one HPLC run. The capsaicinoid and free carotenoid compositions of thirteen different chile peppers of domestic and foreign origin grown in two different ecological areas (K.Maraş and Adana) were analyzed by using the assay developed in this study.