Domates öz nökrozu etmeni Pseudomonas viridflava'nın tanılanması ve en uygun mücadele yönteminin araştırılması
Identification of Pseudomonas viridflava, causal agent of tomato pith necrosis and determination of alternative control methods against pathogen
  1. Tez No: 135769
  2. Yazar: NİLÜFER YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomonas viridiflava Tam, Epidemiyoloji, Mücadele
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz DOKTORA DOMATES ÖZ NEKROZU ETMENİ Pseudomonas viridiflava'Nm TANILANMASI VE EN UYGUN MÜCADELE YÖNTEMLERİNİN ARAŞTIRILMASI H. Nilüfer YILDIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Özden ÇINAR Yıl : 2003, Sayfa : 94 Jüri : Prof. Dr. Özden ÇINAR Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. Kazım ABAK Yrd. Doç. Yeşim AYSAN Yrd. Doç. Soner SOYLU Bu çalışmada sera domateslerinde öz nekrozu etmeni Pseudomonas viridiflava'mn klasik bakteriyolojik yöntemler yanında serolojik yöntemlerden ELISA ve moleküler tekniklerden PCR ile tanısı yapılmıştır. Ayrıca, etmenin tohum, toprak ve bitki artıklarında yaşam süreleri belirlenmiştir. Etmenin mücadelesinde tohum uygulamaları, solarizasyon uygulaması, bitki ve kompost ekstraktlan ile bitki uçucu yağlarının etkisi araştırılmıştır. Pseudomonas viridiflava'mn. domates tohumlarında. 12 ay yaşayabildiği, tohumlar çimlendiğinde yeni gelişen bitkide hastalık oluşturabildiği ve böylece tohumla taşınabilen bir etmen olabileceği saptanmıştır. Tohumdaki inokulumu yok etmek için çeşitli fiziksel ve kimyasal tohum uygulamalarının etkinlikleri testlenmiştir. Tohum uygulamalarının tohumun çimlenmesine olan etkisi ve ekonomik olması göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede % 0.2'lik bakır asetat uygulaması en pratik ve etkili yöntem olarak saptanmıştır. Etmen uygun iklim koşullarında bulaşık toprakta beş ay ve bitki kalıntılarında da sekiz ay yaşamını sürdürebilmiştir. Toprak ve bitki kalıntılarındaki inokulumu yok etmek amacıyla solarizasyon uygulaması yapılmış ve etmenin bitki kalıntılarındaki inokulumunu azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir. Yeşil aksama püskütme şeklinde uygulanan okaliptüs ve sarımsak ekstraktlanmn in vitro ve yan in vivo koşullarda etkili olurken in v/vo'da hiçbir etki göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS IDENTIFICATION of Pseudomonas viridiflava, CAUSAL AGENT OF TOMATO PITH NECROSIS AND DETERMINATION OF ALTERNATIVE CONTROL METHODS AGANIST PATHOGEN H.Nilüfer YILDIZ DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Özden ÇINAR Year:2003, Pages : 94 Jury : Prof. Dr. Özden ÇINAR Prof. Dr. Mehmet BÎÇÎCİ Prof. Dr. Kazım ABAK Ass. Prof. Yeşim AYSAN Ass. Prof. Soner SOYLU In the present study, identification of Pseudomonas viridiflava, the causal agent of tomato stem necrosis has been done by the use of serological and molecular techniques. Additionally, life period of the pathogen in seed, soil and plant debris was determined. Effectiveness of seed treatments, solarization and the application of various plant extracts and essential oils as a control measure of the pathogen was investigated. Survival capacity of the pathogen in seeds for twelve months and their ability to cause disease symptoms an newly emerging shoots suggest that pathogen is seed borne and may be transmitted by seed. Various physical and chemical treatments were tested for their effectiveness in eleminating the pathogen from the seeds. Among the all treatments, cooper acetate treatment at 0.2 % concentration was determined as the most effective and economic control measures which has no side effect on seed germination. The causal agent can survive in contaminated soil for five months and plant debris for eight months. Solarization was applied in order to eleminate the inoculum of the pathogen from contaminated soil and plant debris and it was determined to be effective in reducing the the pathogen inoculum from the plant debris. Although eucalyptus and garlic extracts applied in spray formulation has been found to be effective in in vitro and half in vivo, their effectiveness were not proven in in vivo. Key Words : Tomato, Pseudomonas viridiflava, Diagnosis, Epidemiology, Control II