Babadıllimanı koyunda (Silifke-Mersin) dip trolü ile avlanan ekonomik öneme sahip bazı demersal balık türleri için ağ göz genişliğinin belirlenmesi
The Determination of mesh size for some commercially important demersal fish species captured by deep trawl net at Babadıllimanı bright (Silifke-Mersin)
  1. Tez No: 135770
  2. Yazar: CANER ENVER ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN AVŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Dip Trolü, Torba Seçiciliği, Demersal Türler, Üreme Dönemi, Kuzeydoğu Akdeniz, Deep Trawl, Cod-end Selectvity, Demersal Species, Spawning Season, Northeastern Mediterranean. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ BABADILLİMANI KOYU'NDA (SİLİFKE-MERSİN) DİP TROLÜ İLE AVLANAN EKONOMİK ÖNEME SAHİP BAZI DEMERSAL BALIK TÜRLERİ İÇİN AĞ GÖZ GENİŞLİĞİNİN BELİRLENMESİ Caner Enver OZYÜRT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Dursun AVŞAR Yıl : 2003 Sayfa: 124 Jüri : Prof. Dr. Dursun AVŞAR : Prof. Dr. Ercan SARIHAN : Prof. Dr. Abdurrahman POLAT : Doç. Dr. Ali İSMEN : Doç. Dr. Nuri BAŞUSTA Mayıs 1999-Nisan 2000 tarihleri arasında Babadılümanı Koyu'nda gerçekleştirilen bu çalışmada, ekonomik öneme sahip 5 demersal balık türünün ilk eşeysel olgunluk boyu, üreme dönemi ve seçicilik parametreleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Saurida undosquamis'in 12.8cm'lik boy grubunda ilk eşeysel olgunluğa eriştiği; ilki Nisan-Mayıs, ikincisi Eylül-Ekim ve üçüncüsü ise Kasım-Ocak arasında olmak üzere yılda üç kez ürediği ve (%Lso) değerinin 10.41 cm olduğu; Mullus barbatus' 'un ilk eşeysel olgunluk boyunun 10.5cm; üreme döneminin Mayıs-Ağustos aylan arasında ve (%Lso) değerinin 7.73cm olduğu; Upeneus moluccensis'm 10.4cm boy grubunda ilk eşeysel olgunluğa ulaştığı, üreme döneminin Temmuz-Kasım aylan arasmda ve (%Lso) değerinin 8.83cm olduğu; Upeneus pori'ma 10cm boyunda ilk eşeysel olgunluğa ulaştığı, ilki Mayıs, ikincisi Temmuz- Ağustos ve üçüncüsü Ekim- Aralık arasında olmak üzere yılda üç kez ürediği ve (%Lso) değerinin ise 9.18cm olduğu belirlenmiştir. Spicara maena için ilk eşeysel olgunluk boyu belirlenememiş; ancak üreme döneminin Şubat-Temmuz aylan arasında ve (%L$o) değerinin ise 7.85cm olduğu saptanmıştır. İncelenen türlerin üreme dönemleri birlikte ele alınıp değerlendirildiğinde, Doğu Akdeniz'de uygulanan zaman sınırlamasının 1 Nisan- 1 Kasım arasındaki dönemi kapsayacak biçimde olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Tüm türler için elde edilen seçicilik parametreleri ile, belirlenen ilk eşeysel olgunluk boylan birlikte değerlendirildiğinde ise, halen uygulanmakta olan 22mm'lik yasal ağ göz genişliğine alternatif olabilecek uygun bir ağ göz genişliği belirlenememiştir. Ancak sözü edilen türler için daha uygun olan bir torba ağ göz genişliğinin ve hatta torba modelinin belirlenebilmesi için, öncelikle Saurida undosquamis'm torba içerisindeki davranışlarının gözlenebildiği oldukça ayrıntılı seçicilik çalışmalarının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır..
Özet (Çeviri)
ABSTARCT PhD THESIS THE DETERMINATION OF MESH SIZE FOR SOME COMMERCIALLY IMPORTANT DEMARSAL FISH SPECIES CAPTURED BY DEEP TRAWL NET AT BABADILLIMANI BIGHT (SHJFKE-MERSIN) Caner Enver OZYTJRT DEPERTMAN OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDZD SCTENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Dursun AVŞAR Year : 2003 Pages : 124 Jury : Prof. Dr. Dursun AVŞAR Prof. Dr. Ercan SARfflAN Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Assoc. Prof. Dr. Ali İSMEN Assoc. Prof. Dr. Nuri BASUSTA This study was carried out at Babadillimani Bight in between a period of May 1999 and April 2000. Length at first maturity, spawning period and selectivity factor for 5 commercially important demersal fish species were determined. The results obtained for these species are as follows: length at first maturity for Saurida undosquamis was 12.8 cm; spawning were three times in a year which were April through May as the first with the following of September through October and November through December as the second and third respectively. Selectivity parameter (%Lso) for this species was found to be as 10.41 cm. Length at first maturity for Mullus barbatus was 10.5 cm, spawning period was between May through August, the (%L5o) value was 7.73 cm. Length at first maturity for Upeneus moluccencis was 10.4 cm, spawning period was between July through November, the (%Lso) value was 8.83 cm. Length at first maturity for Upeneus pori was 10.0 cm, spawning for this species were three times in a year which were May as the first with the following of July through August and October through December as the second and third respectively. The (%L5o) value for mis species was 9,18 cm. Length at first maturity for Spicara maerta could not be determined. However spawning period was between of February and July, and the (%L50) value was found as 7.85 cm. When the spawning periods obtained for all species taken into consideration for Eastern Mediterranean, the restriction of the fishing season should be placed between a period of April 1st through November 1st as a result of present study. When selectivity factors and length at first maturity obtained for these species were taken into consideration and evaluated all together, a suitable mesh size as an alternative could not be determined against the legal mesh size which was currently in usage as 22 mm. However, determination of the cod-end mesh size and even cod-end design for these species mat were in consideration, first, a need for very derailed selectivity studies observing the behavior of the Saurida undosquamis in the cod-end was suggested.