Silindirik geometride nötron transport denkleminin spektral green fonksiyonları metodu ile çözümü
Solution of the neutron transport equation in cyclindrical geometry with spectral green's function method
- Tez No: 135771
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nötron transport denklemi, silindirik geometri, spektral Green fonksiyonu, Diamond Difference, Neutron transport equation, cylindrical geometry, Spectral Green's Function, Diamond Difference
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Nötron transport denklemi reaktör fiziğinin güncel konularından biridir. Transport denkleminin bugüne kadar yapılan çözümleri genellikle dilim geometride olmuştur ve çok idealize edilmiş sistemler için yapılmıştır. Bu doktora tezinde, transport denkleminin çözümleri detaylı olarak incelendi. Bu eşitlik, silindirik geometride yazılıp izotropik saçılmalı ve tek gruplu durum için değişkenlerine ayırma yöntemiyle yeni bir analitik çözüm üretildi. Daha sonra, ortogonal polinom setleri kullanılarak diskret ordinat denklem sistemine dönüştürüldü. Silindirik geometride transport denkleminin çözümüne daha doğru katkı sağlaması için Spektral Green Fonksiyonu metodu geliştirildi. Diskret ordinat denklem sistemi Diamond Difference ve Spektral Green Fonksiyonu metodu ile çözüldü. Transport denkleminin dilim geometrideki çözümünde kullanılan metodlar, bizim çözüm metodlanmız için temel oluşturdu. Nötron skaler akısı için bulduğumuz sonuçların, daha önce yapılan çalışmalar ve nümerik hesaplamalarla uyum içinde olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Neutron transport equation is one of the current topics of reactor physics. The solutions to the transport equation till now have been done in slab geometry and it is solved for very idealized systems. In this PhD study, the solutions to the transport equation is presented in details. This equation is written in cylindrical geometry and then a new analytical solution is produced by the separation of variables for isotropic scattering and one- group case. After that, it is conversed to the discrete-ordinates equation system by using orthogonal polynomials. Spectral Green's Function method is devoloped to provide more accurate solutions to the transport equation in cylindrical geometry. Discrete-ordinates equations is solved by Spectral Green's Function (SGF) and Diamond Difference (DD) methods. The methods that have been used in the solution of transport equation in slab geometry are taken to be the base for our cylindrical transport solutions. The results we obtained for scaler neutron flux are consistent with the results by earlier studies and numerical calculations.