Türk tarımında gübre: İzlenen politikalar ve gübre sübvansiyonunun ekonomik analizi
Fertilizer in Turkish agriculture: Policies and economic analysis of fertilizer subsidy
- Tez No: 135772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR ŞENGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gübre, Gübre sübvansiyonu, Refah analizi, Tarımsal destekleme politikaları, Fertilizer, Fertilizer subsidy, Welfare analysis Agricultural subsidy policies n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
oz DOKTORA TEZİ TURK TARIMINDA GÜBRE :IZLENEN POLİTİKALAR VE GÜBRE SÜBVANSİYONUNUN EKONOMİK ANALİZİ HASAN YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Haydar ŞENGÜL Yıl : 2003, Sayfa: Jüri : Doç.Dr. Haydar ŞENGÜL Doç.Dr. M.Necat ÖREN Yard.Doç.Dr. Bülent TORUN Yard.Doç.Dr. Sanlı ATEŞ YardJDoç.Dr. Turan BİNİCİ Bu çalışmada Türkiye'de tarım sektörüne yönelik izlenen ekonomi politikaları içerisinde önemli bir yer tutan, 2001 yılında terk edilen gübre sübvansiyonu, 1974-2000 dönemini kapsayacak şekilde incelenmiştir. Kimyasal gübrede izlenen destekleme politikalarının çiftçilere etkileri, tüketici artığına dayanan klasik refah analizi kapsamında ortaya konmuştur. Gübrede desteklemenin yapıldığı 1974-2000 döneminde, devletin yaptığı desteklemenin %94'ü çiftçilerin ekonomik refahına doğrudan yansımış, gübre talebinin fiyat esnekliği kısa dönem için -0.2456, uzun dönem için -1.25, uyarlanma katsayısı ise 0.196 olarak hesaplanmıştır. Gübre sektörü için hesaplanan nominal koruma oranlarına göre 1993, 1994 ve 2000 yıllan dışında diğer tüm yıllarda çiftçiler desteklenmiş, gübre üreticileri ve dağıtıcıları vergilendirilmiş gözükürken, reel koruma oranlarına göre 1981 'e kadar çiftçiler desteklenmiş, 1981 'den sonra gübreye reel dünya fiyatları üzerinde bir fiyat ödeyerek bir anlamda vergilendirilmiştir. Tarımsal verimlilikte önemli bir girdi olan gübreden desteğin kaldırılmasıyla doğan politika eksikliği; ancak sürdürülebilir bir tarımsal gelişmeyi amaçlayan, teknolojik alt yapının geliştirilmesine, araştırma-geliştirme etkinliklerinin desteklenmesine yönelik ve çevreyi gözeten bir taran politikası ile bütünleşik yeni bir gübre politikası ile giderilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D THESIS FERTILIZER IN TURKISH AGRICULTURE: POLICIES AND ECONOMIC ANALYSÎS OF FERTİLÎ ZER SUBSIDY HASAN YILMAZ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Haydar ŞENGÜL Year : 2003, Pages : Juiy : Assoc.Prof.Dr. Haydar ŞENGÜL Assoc.Prof.Dr. M. Necat ÖREN AssistProf.Dr. Bülent TORUN Assist.Prof.Dr. Sarılı ATEŞ Assist.Prof.Dr. Turan BİNİCİ Fertilizer subsidy which takes an important part of Turkish agricultural subsidy policies was analyzed in it's implementation period of 1974-2000.The effects of fertilizer subsidy policy on farmers were analyzed in framework of classical welfare analysis based on consumer surplus concept In the period of 1974-2000 when fertilizer subsidy was prevalent, 94% of total subsidy provided by government has contributed directly to farmer's welfare. The price elasticises of fertilizer were estimated as -0.2456 for short run and -1.25 for long run. Adjustment coefficient was also estimated as 0.196. Nominal protection rates computed for fertilizer industry indicate farmers were subsidized during the period except in 1993, 1994 and 2000 but if one takes account the real protection rates, it can be said that until 1981 farmers were subsidized since 1981 farmers were taxed and fertilizer industry was protected. Deficiency of policy, occures by removing the subsidy on fertilizer which is an important input in agricultural productivity is only able to be made up for a new fertilizer policy that integrate with an agricultural policy aiming at an sustainable agricultural development, proving the development of the technological substructure and supporting the research-develop activity and protecting the environment.