Isparta yöresindeki katı atıkların enerji potansiyelinin değerlendirilmesi
An Evaluation on the energy potential of solid wastes in Isparta area
- Tez No: 135799
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ BOLAYTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı atık, Tıbbi Atık, İnsineratör, Katı Atık ve Enerji, Solid Wastes, Medical Wastes, Incinerator, Solid Wastes and Energy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Dünya nüfusunun hızla artması ve buna paralel olarak büyüyen enerji ihtiyacı, mevcut enerji kaynaklarının hızla tükeniyor olması, bilim adamlarını alternatif enerji kaynakları üzerinde çalışmaya yöneltmektedir. Bu anlayış doğrultusunda katı atıkların yakılarak enerji üretimine katkıda bulunması, uzun süredir denenen ve uygulanan bir yöntemdir. Yakma; yanabilir organik maddelerin önceden tespit edilmiş bir zaman aralığında gazlaştığı ve stokiometrik olarak temin edilmiş hava içerisindeki oksijenle okside olduğu kimyasal bir olaydır. Bu çalışmada öncelikle katı atıklar snuflandınlmış, yok etme yöntemleri üzerinde durulmuş ve bu yöntemler karşılaştınlmıştır. Özellikle yakma yöntemine değinilmiş, katı atık yakma sistemleri ve sistemlerin dizayn parametreleri mcelenmiştir. İsparta yöresinin katı atık potansiyeli belirlenerek, bu miktardan yakma yöntemi ile elde edilecek enerji miktarı hesaplanmıştır. Alt ısıl değer açısından katı atıkların, diğer yakıtlar ile karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The scientists are trying to find alternative energy sources because of, the population of the world is increasing quickly, energy powerty is growing day by day, and energy sources are becoming exhausted. Through these reasons, burning solid wastes and recycling energy is experimented and practiced for a long time. Burning is a chemical reaction which oxidizing organic materials by oxygen, for a determined period. In this world, firstly classified solid wastes and mentioned the ways of removing. Especially explained burning, burning process and project parameters of and incinerator. And determined solid wastes capasity of İsparta area. Calculated energy capacity of the area and comparated with other kinds of fiiels for heating and getting energy.