Lineer olmayan modellerde, Gauss-Newton ve Marquardt parametre tahminleyicilerinin karşılaştırılması
Comparison of the Gauss-Newton and Marquardt parameter estimators in nonlinear models
  1. Tez No: 135801
  2. Yazar: ÖZCAN BATTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca sığır, laktasyon eğrisi, Marquardt, Gauss-Newton, Gamma, Holstein cattle, lactation curve, Marquardt, Gauss-Newton, Gamma
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Ceylanpınar Tarım İşletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların 2559 adet laktasyon süt verim kayıtları kullanılarak laktasyon eğrilerinin tahmini yapılmıştır. İşletmedeki süt sığırları farklı mevsimlerde laktasyona girdiklerinden dolayı laktasyon mevsiminin etkisi de araştırılmıştır. Böylece, laktasyon eğrilerinin tahmininde Gamma ve Parabolik fonksiyonlarda Marquardt ve Gauss-îw:vton~ metotlarının güvenirliliği ve etkinliği araştırılmıştır.. Elde edilen sonuçlara göre, Ceylanpınar Tarım işletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırlarının laktasyon eğrileri tahmininde Marquardt yöntemi ve Gamma fonksiyonu teorik laktasyon eğrilerine daha uygun sonuçlar vermiştir. Her iki metot ve fonksiyonları birbiri ile karşılaştırdığımız da önemli düzeyde olmasa da nispi olarak hata varyanslannın düşük ve belirleme katsayılarının yüksek olması sebebiyle en uygun metodun Marquardt ve modelin Gamma fonksiyonu olduğu benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of the, Marquardt and Gauss - Newton parameter estimators in nonlinear models In this study, different lactation curve models of 2559 lactation record of Holstein cows raised in Regional Experimental Farm of Ceylanpinar were determined. In the farm, the milking process of dairy cow started at differed seasons. Therefore, the functions of Gamma and Parabolic and the methods of Marquardt and Gauss-Newton were chosen to estimate the lactation curves of dairy cows, and to test the effect of milking season. The results revealed that Marquardt method and Gamma function was the best model for the estimation of lactation curve due to insignificantly low error variance and determination coefficients obtained in the statistical analyses when both methods and functions were compared.