Emprenye edilmiş karaçam (Pinus nigra Arnold) odununun bazı teknolojik özelliklerinin araştırılması
Researching some of the technological properties of imprengnated crimean pine (Pinus nigra Arnold) wood
  1. Tez No: 135815
  2. Yazar: ÖNDER AKYÜREKLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİM YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Crimean Pine, Chemical Retention, Dry Salt Amount
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
m ÖZET Bu çanşmada Karaçam {Pimm nigra Arnold) odununun doğal halde iken rutubet ve tam kuru özgül ağırlık değerleri ile emprenye edildikten sonrada çözelti absorpsiyon miktarı ve net kuru tuz miktarı araştırılmıştır. Ayrıca bu özelliklerin odunun tomruktan alınış yönlerine göre değişkenliği incelenmiştir. Buna göre; doğu, batı, güney ve kuzey yönlerinin incelen özellikler bakımından nem kendi aralarında hem de kendi içlerinde önemli düzeyde değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, istatiksel verilerin sonucunda, yönlerin rutubet, tam kuru özgül ağırlık, çözelti absorpsryon miktarı ve net kuru tuz miktarı bakımından kabul edilebilir düzeylerde homojen gruplar oluşturduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler; Karaçam, Çözelti Absorpsiyonu, Net Kuru Tuz Miktarı
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study, wood of Crimean Pine (Pinus n^gra Arnold) was treated with Imersol Aqua in both wet and dry conditions of wood and the amount of chemical retention in wood was investigated. In addition, samples obtained from different aspects of wood were tested. The results showed that there were diffbrent chemical retention among the samples and within the samples. Statistical analysis showed that each aspect has homegenous grups according to their moisture content, specific gravity, chemical retention and the dry salt amount.