Endüstriyel borlama ve tekstil endüstrisinde bir uygulama
Industrial boriding and an application on textile industry
- Tez No: 135826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Borlama, Borlama Uygulamaları, Bonding, applications of bonding
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
IV ÖZET Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin büyük bor madeni rezervlerine karşın; makina sanayinde borlama işlemini yeterli miktarda kullanıp kullanamadığı; Türkiye sanayinde önemli bir yer tutan tekstil sektöründe, borlama işleminin, sık aşman parçaların kullanım ömrünü uzatmada ne kadar başarılı olabileceğini ortaya koymaktır. Bunun için iplik fabrikalarında çok miktarda kullanılan ve sık aşman iplik kılavuzları, borlama işlemine tabi tutularak gerçek çalışma şartlarında test edilmiştir. Yapılan deneyler sonunda, borlanmış St 37 çeliğinden imal edilmiş olan iplik kılavuzlarının kullanım ömrünün yaklaşık 8 kat arttığı gibi, kullanıma halen uygun olduğu tespit edilmiştir. Çalışma esnasında, Türkiye ve Almanya'da borlama işlemiyle uğraşan bazı firmalarla görüşmeler yapılarak, borlamamn sanayideki uygulamaları hakkında bilgilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to be shown it whether in the machine industry, despite the large boron reserves in Turkey, the bonding procedure is sufficiently used or not. In addition, it should be clarified, as an important part of Turkish the textile industry, is exposed which to a substantial wear, by which bonding procedures a longer life span get can. Therefore, pig ties which are very much used in yarn factories and heavily worn wove bonded, and then tested real working conditions. As a result of tests, the duration of borided pig ties made of St 37 steel was determined as seven times langer as than untreated materials. During this study, it has been kept in contact with some Turkish and german Companies that use bonding in their applications. In addition, information about the industrial applications of bonding was collected as much as it can be done.