Tekstil endüstrisinde borlama uygulamaları
Boronizing applications on textile industry
  1. Tez No: 295175
  2. Yazar: ERDEM ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Borlama, Endüstriyel Borlama Uygulamaları, AISI 1050-1010, Boronizing, Boronizing Applications On Industry, AISI 1050-1010
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, 900ºC sıcaklıkta, 6 saat süreyle, Ekabor-II tozu kullanılarak, katı ortamda yapılan borlama işlemi yapılmıştır. Çelik bir malzeme üzerindeki aşınma direnci (gerçek çalışma şartlarında dokuma tezgahlarında denenerek) incelenmiş ve buna bağlı olarak malzemenin ömür analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın önemli bir diğer amacı da, makine sanayinde borlama işleminin kullanım alanlarının belirlenmesi ve özellikle sanayimizin önemli bir ayağı olan tekstil sektöründe uygulayıp, sonuçlarının tespit edilmesidir.Çalışmada, AISI 1050 ve AISI 1010 olmak üzere iki farklı tür çeliğe borlama işlemi uygulanmıştır. Borlanan numuneler aşınma deneyi için tekstil fabrikasında denenmiştir. Borlanan iş parçalarının Spektral, Mikroyapı, SEM, SEM-EDX, XRD, Mikro sertlik analizleri yapılmıştır.Çalışma sonucunda borlama işlemi uygulanan iş parçalarının ömürlerinin, borlama işlemi uygulanmayan iş parçalarına göre önemli ölçüde arttığı gözlenmiştir. Bu durumun endüstriye sağladığı yararlar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, boronizing process in solid medium is carried out by using Ekabor-II powder at 900ºC for 6 hours. The abrasion resistance on a steel material (on real working conditions and by trying with weaving looms) is observed and therefore, the life span analysis of the material is performed. Another important object of this study is to identify the usage areas of boronizing process in machine industry and to implement it in the textile sector, an important pillar of our industry, and to determine the results.In this study, boronizing process is carried out on two kinds of steel, as AISI 1050 and AISI 1010. The boronized samples are assayed in textile factories for abrasion test. Spectral, Microstructure, SEM, SEM-EDX, XRD, Microhardness analysis of the workpieces boronized are performed.As a result of the study, it is observed that the life-spans of the workpieces boronized has increased substantially when compared to workpieces un-boronized. The benefits of this process on the industry are identified.