Isparta yöresi doğal Anadolu karaçamı [Pinus nigra Arnold, Subsp. pallasiana (Labm. ) Holmboe] meşcerelerinde tek ağaçta kabuk kalınlığının değişimi
Variation of bark thickness on single stem of crimen pine [Pinus nigra Arnold, Subsp. pallasiana (Labm. ) Holmboe] in natural stands of Isparta forest region
  1. Tez No: 135835
  2. Yazar: MUSA DENİZHAN ULUSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Karaçamı [Pinus nigra Arnold, subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe], Kabuk, Kabuk Kalınlığı, Kabuk Payı, Anatolian black pine, bark, bark thickness, bark allowance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Bu çalışma İsparta Yöresi Doğal Anadolu Karaçamı [Pinus nigra Arnold, subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe] meşçerelerinde tek ağaçta kabuk kalınlığının değişimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Konu, Karaçamın kaim kabuklu bir tür olması sebebiyle, hacim, hacim artımı ve eta için verilen değerlerin daha sağlıklı olarak belirlenmesi ve eğer gelecekte kabuktan faydalanma ile ilgili teknolojik gelişimler söz konusu olursa, envanter değerlerinin belirlenmesi hususlarında önem arz etmektedir. Çalışmada, her yaş ve her boy grubunda, göğüs çapı üe kabuk payı, kesit yüksekliği ile kabuk kalınlığı ve göğüs çapı ile kabuk kalınlığı arasındaki ilişkiler regresyon analizi yöntemi ile değerlentiirilmiştir. Sonuçta Karaçamın kabuk kalınlığı tabloları, İsparta yöresi için düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT This study was carried out to determine the bark thickness on a single tree of natural Anatolian black pine (Pinus nigra Arnold, subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) stands in the district of İsparta. The subject, as Anatolian black pine tree is a thick-barked species, present some basic significance on determining the inventory values of any technological improvements are likely to become in the near future, such as benefiting from barks and also determining the volume, volume increment and values of allowable cuts more healthily. In this study, for each age and height group, relations amongst diameter-bark allowance, height of selection-bark thickness and diameter-bark thickness were investigated and evaluated through the analysis method. Finally, the bark thickness tables of Anatolian black pine tree were arranged for the district of İsparta.