Tane tutum şekilleri farklı üzüm çeşitlerinde olgunlaşma süresince tanelerdeki hormonlar ile fenolik madde değişimlerinin belirlenmesi
The Change of hormones and phenolic compounds in some grape cultivars having diffeent fruit-set types during ripening
- Tez No: 135836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN GÖKTÜRK BAYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, hormon, toplam fenolik bileşikler, Grapevine, hormone, total phenolic compounds
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Bu araştırmada olgunlaşma dönemi boyunca tane tutum şekilleri farklı 4 üzüm çeşidinde hormonlar (IAA, ABA ve GA3) ile toplam fenolik bileşiklerin değişimleri incelenmiştir. Bitkisel materyal olarak Cardinal (çekirdekli), Italia (çekirdekli), Perlette (stenospermokarpik çekirdekli) ve Çavuş (boş çekirdekli) üzüm çeşitlerine ait taneler kullanılmıştır. Olgunlaşma süresince 2 hafta aralıklarla alman tane örneklerinde hormon analizleri GC (Gaz Kromatografisi); toplam fenolik madde miktarları da spektrofotometrik yöntemle belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, hormonlar ile toplam fenolik bileşiklerin örnek alım tarihlerine ve çeşitlere göre değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT In this research, it was investigated that the changes of hormones (IAA, ABA and GA3) and total phenolic compounds in four grape cultivars having different fruit set types during ripening. The berries of Cardinal (seeded), Italia (seeded), Perlette (Stenospermocarpic seedless) and Çavuş (Empty seeded) were used as plant materials. In berries collected two weeks intervals to ripening, hormone analysis were done by GC (Gas Chromatography) and total phenolic compound analysis were done by spectrofotometric method. It was determined that levels of hormones and total phenolic compounds changed depending on grape cultivars and dates.