Lepton Hadron çarpıştırıcılarında lepton kompozitliğinin aranması
A Search for compositiness of leptons at Lepton-Hadron colliders
  1. Tez No: 135902
  2. Yazar: MUSTAFA AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standart Model, kompozitlik, Feynman Diyagramı, kompozitlik ölçeği, bozunma genişliği, tesir kesiti, Standard Model, compositeness, Feynman Diagrams, compositeness scale, decay width, cross section. Page number: 58 Adviser: Yrd. Doç. Dr. Metin KANTAR
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ill LEPTON-HADRON ÇARPIŞTICILARINDA LEPTON KOMPOZİTLIGININ ARANMASI (Yüksek Lisans Tezi) Mustafa AYDIN MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2003 ÖZET Temel Parçacık Fiziğinde cevabı sıkça araştırılan temel soruların başında“Maddenin en küçük yapı taşı nedir?”,“Evren nasıl meydana gelmiştir?”,“Evreni bir arada tutan nedir?”gibi temel sorular gelmektedir. Bu soruların cevabım arayan teorik ve deneysel faaliyetler çok ümit vericidir. Temel parçacık fiziğinde pek çok varsayımın haklılığmı gösteren deneysel sonuçlar, bu doğrultudaki çalışmaların daha da yoğunlaşmasını haklı lalmaktadır. Son yıllarda parçacık çalıştırıcılarında ulaşılmış olunan yüksek kütle merkezi enerjisi ve ışmlılık, yeni parçacıkların ve yeni etkileşmelerin araştırılmasına büyük olanaklar sağlamaktadırlar. Biz bu çalışmada, doğada temel parçacık kabul ettiğimiz leptonlann kompozit olabileceklerine dair bir takım belirtileri, yüksek enerjili lepton-hadron çarpışmalarında görebilme olanaklarım araştırmaktayız. Değişik ülkelerde kurulması planlanan bazı makineler, bu araştırmaların deneysel olarak tespit edilmesi bakımından çok ümit vericidir. İlk önce standart model ele alınmış, daha sonra açıklayamadığı sorunlara bakılmıştır. Ayrıca Standart Model ötesi yaklaşmılardan biri olan kompozMik ele alınmıştır. Rezonansta üretilen leptogluonlann bozunma genişliği ve toplam tesir kesitleri hesaplanmıştır. Buna bağlı olarak ta bu fiziksel niceliklerin grafiksel olarak çizimleriIV verilmektedir. Sonuçlar ve tartışma kısmında ise ulaşmış olduğumuz sonuçlar tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
A SEARCH FOR COMPOSITENESS OF LEPTONS AT LEPTON-HADRON COLLIDERS (Ph.M. Thesis) MUGL A UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 2003 ABSTRACT At fundamental Physics most common questions which an answer is observed are“What is the smallest particle of matter?”,“How did the universe occur?”,“What makes the universe stay all together?”. The studies that looks for the answer are hopeful. At fundamental Physics the experimental results that makes the predictions right make studies more. The big mass center energy and beam which has been reached recent years give possibilities for new particles and new influence to be researched. At this study, we are expecting to see if the leptons are composit at lepton-hadron collision with big energy. The machines which are being planned to build at different counries are gives hope for this particles to be fixed. At first the standart was dealth with and than the questions that can not explain. Also different from standart model the compositness was dealth with. The leptogluons width at resonans abnd total cross sections are calculated. In according to this the graphs for physical quantities are given. At the sections results and conclusions the results which we reached are argued.VI