8-hidroksi-7-(4-sülfo-1-naftilazo)-5-kinolinsülfonik asit ve bazı geçiş metalleri (Co2+, Ni2+, Cd2+, Zn2+, Cu2+) komplekslerinin elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi
Investigation of the electrochemical behaviour of 8-hydroxy-7-(4-sulfo-1-naphthylazo)-5-quinolinesulfonic acid and some transition metal (Co2+, Ni2+, Cd2+, Zn2+, Cu2+) complexes
- Tez No: 135996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ MENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Azo boyarmaddeleri, metal kompleksi, polarografi, voltametri, Azo dyes, metal complex, polarography, voltammetry
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET 8-HİDROKSİ-7-(4-SÜLFO-l-NAFTİLAZO)-5-KİNOLİNSÜLFONİK ASİT ve BAZI GEÇİŞ METALLERİ (Co2+, Ni2+, Cd2+, Zn2+, Cu2+) KOMPLEKSLERİNİN ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Bu çalışmanın amacı, 8-hidroksi-7-(4-sülfo-l-naftilazo)-5-kinolinsülfonik asit ve geçiş metalleri (Co2+, Ni2+, Cd2+, Zn2+, Cu2+) komplekslerinin elektrokimyasal davranışlarını belirlemektir. Bu çalışmada, 8-hidroksi-7-(4-sülfo-l-naftilazo)-5-kinolinsülfonik asit boyarmaddesinin Britton-Robinson tamponu (pH:2,0-12,0), asetat tamponu (pH:3,5- 6,0), fosfat tamponu (pH:6,0-8,0), borat tamponu (pH:7,0-10,0), amonyak tamponu (pH:8,5-10,5) çözeltilerinde SWV, DPP, DCP ve CV teknikleri kullanılarak elektrokimyasal davranışı araştırılmıştır. Aynı zamanda azo bileşiğinin metal kompleksleri, Britton-Robinson tamponu ve KNO3 destek elektroliti ortamlarında SWV tekniği kullanılarak incelenmiştir. SWV, DPP, DCP ve CV tekniklerinin sonuçlarına göre, asidik ortamda iki pik, bazik ortamda ise tek bir indirgenme piki gözlenmiştir. Asİdik ortamda iki pik gözlenmesi, elektrot reaksiyonunun iki farklı basamak içerdiğini belirtmektedir. DCP polarogramlarmda bazik ortamdaki toplam indirgenme akımının asidik ortamdakinin yaklaşık yarısına karşılık gelmesi, indirgenme mekanizmasının değiştiğini göstermektedir. CV çalışmalarında asidik ortamdaki iki pikin tanımlanması için, son potansiyel birinci ve ikinci pikten sonra ayarlandığında, birinci pikin tersinir, ikincinin ise tersinmez olduğu gözlenmiştir. Bu durum, birinci katodik pikin azo grubunun hidrazoya, ikincinin ise aminlere karşılık geldiğini göstermektedir. Bu kabul, DCP tekniği ile de uyumludur. Bütün veriler kullanılarak azo bileşiği için toplam elektrot reaksiyon mekanizması önerilmiştir. < Co2+, Ni2+, Cd2+, Zn2+ ve Cu2+-azo boyarmaddesi kompleksleri SWV tekniği kullanılarak çalışılmıştır. Akım-potansiyel verilerinden metal-azo boyarmaddesi oranları BRT ve KNO3 ortamlarında 1 :2 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE ELECTROCHEMICAL BEHAVIOUR OF 8-HYDROXY-7-(4-SULFO-l-NAPHTHYLAZO)-5-QUİNOLINESULFONIC ACID AND SOME TRANSITION METAL (Co2+, Ni2+, Cd2+, Zn2+, Cu2+) COMPLEXES The aim of this study is to explain the electrochemical behaviour of 8-hydroxy- 7-(4-sulfo-l-naphthylazo)-5-quinolinesulfonic acid and its some transition metal (Co2+, Ni2f, Cd2+, Zn2+, Cu2+) complexes. In this work the electrochemical behaviour of 8-hydroxy-7-(4-sulfo- 1 - naphthylazo)-5-quinolinesulfonic acid has been investigated in Britton-Robinson (pH:2,0-12,0), acetate (pH:3,5-6,0), phosphate (pH:6,0-8,0), borate (pH:7,0-10,0) and ammonia buffer (pH:8,5-10,5) solutions by using SWV, DPP, DCP and CV techniques. At the same time, the metal complexes of the azo compound were also investigated by using SWV technique in Britton-Robinson buffer (pH:2,0-12,0) and KN03 (0,1M) supporting electrolyte medias. According to the results of SWV, DPP, DCP and CV tecniques, two cathodic peaks and a single reduction peak were observed in acidic and basic media respectively. The two peaks observed in the acidic media denoting that the electrode reaction consists of two different steps. Total reduction current in alkaline media is almost half that of the limiting value in acid solution indicating the change in the mechanism of the reduction at DCP polarograms. In CV studies for characterized of two peaks in acidic media final potential is adjusted after the first and second peak potential showing that the first peak is reversible and the second is not. This situation shows that the first cathodic wave belongs to reduction of the azo group to hydrazo form and second corresponding to amines respectively. These concepts are in agreement with DCP technique. Using all the data for the azo compound overall electrode reaction mechanism has been suggested. Co2~, Ni2+, Cd2+, Zn2+ and Cu2+- the azo compound complexes have been studied by using SWV tecnique. From the current-potential data, ratio of the metal-the azo compound has been found as 1 :2 in BRT and KNO3 medias.