Parazitoid Dibrachys boarmiae (Walker;1863) (Hymenoptera:Pteromalidae)'nin ergin öncesi gelişim süresi, verim eşey oranı ve ergin yaşam süresine konaktaki toplam lipid, glikojen ve protein miktarlarının etkileri
Effects of total lipid, glycogen and protein amounts in host on predult development time, fecundity, sex ratio and adult longevity of parasitoid Dibrachys boarmiae (Walker;1863) (Hymenoptera:Pteromalidae)
- Tez No: 136032
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM GÜLEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: parazitoid, D. boarmiae, konak, lipid, glikojen, protein, verim, eşey oram, ergin öncesi gelişim süresi, ergin yaşam süresi, parasitoid, D. boarmiae, host, lipid, glycogen, protein, fecundity, sex ratio, preadult development time, adult longevity
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
IV PARAZİTOİD Dibrachys boarmiae (WALKER,1863) (HYMENOPTERA: PTEROMALroAE)'NİN ERGİN ÖNCESİ GELİŞİM SÜRESİ, VERİM, EŞEY ORANI VE ERGİN YAŞAM SÜRESİNE KONAKTAKİ TOPLAM LİPİD, GLİKOJEN VE PROTEİN MİKTARLARININ ETKİLERİ ÖZET Konaktaki toplam lipid, glikojen ve protein miktarlarının parazitoid Dibrachys boarmiae (Walker, 1863)'nin gelişim süresi, verim, eşey oram ve ergin hayat uzunluğuna etkileri araştırıldı. Denemeler iki farklı konak türü [Galleria mellonella (L., 1758) ve Achoria grisella (Fabr., 1794)] ile 25±2°C sıcaklık, % 65±5 bağıl nem ve 24 saat aydınlık fotoperiyot şartlarında yapıldı. Konak türünün D. boarmiae 'nin verim ve eşey oranını etkilediği görüldü. Çalışılan konaklardan G. mellonella 'da dişi başına düşen ortalama verim 31 iken, A. grisella 'da ise 16 olarak belirlendi. G. mellonella' dan elde edilen oğul döldeki dişi yüzdesi % 80 buna karşılık, A. grisella' da bu değer % 71 olarak bulundu. Erginlere besin verilip verilmemesi eşeyler arasındaki ergin yaşam süresini etkilemiştir. Hiç besin verilmeyen parazitoid erginlerinden dişiler erkek parazitoidlerden daha uzun yaşadı. Konak türü de hiç besin verilmeyen parazitoid erginlerinin ergin yaşam süresinde etkili oldu. A.griselkt'dan elde edilen dişi parazitoidler besinsiz 6 gün, erkek parazitoidler ise 5 gün yaşarken, G. mellonella' dan elde edilenlerde bu değerlerin sırasıyla 7 gün ve 6 gün olduğu görüldü. Devamlı olarak beslenme olanağı verilen parazitoid erginlerinin ergin yaşam süresi arttı. Sadece su verilen parazitoid dişilerinin ergin yaşam süresi ortalama 8 gün olurken % 50 sükroz çözeltisi ile beslenme imkanı verilenler ortalama 37 gün, % 50 bal çözeltisi ile beslenme imkanı verilenler ise ortalama 41 gün yaşadı. Parazitoidin erkekleri için belirtilen şartlarda elde edilen değerler sırasıyla 6 gün, 23 gün ve 32 gün oldu. Konak olarak kullanılan G. mellonella prepuplanmn, toplamda A. grisella prepuplanndan daha fazla miktarda lipid, glikojen ve protein içerdikleri, fakat konağın yaş ağırlığının miligramı başına düşen miktarlarında ise durumun tersi olduğu tesbit edildi. G mellonella prepuplannda, prepup başına düşen toplam lipid, glikojen ve protein miktarları, sırasıyla ortalama 2,6 mgr, 0,75 mgr ve 7,6 mgr bulunurken, A. grisella için bu değerler, sırasıyla 1,4 mgr, 0,3mgr ve 1,9 mg olarak tesbit edildi. Konağın yaş ağırlığının miligramı başına düşen değerler esas alındığında, G. mellonella^ûa, lipid, glikojen ve protein miktarları, sırasıyla 16,2 jj.gr, 4,6 ugr ve 54,6 ugr olarak bulunurken, A. grisella'da bu değerler sırasıyla 43,3 ugr, 9,4 ugr ve 72,5 ugr olarak tesbit edildi. Parazitoid puplannın ergin öncesi gelişim süresince lipid ve glikojen miktarı azalırken, protein miktarında önemli bir azalmanın olmadığı belirlendi. Parazitoidlerde maksimum ergin yaşam süresi, gün aşın beslenme imkanı verilen dişilerde elde edildi. Bu dişilerden sadece su ile beslenenler ortalama 8 gün, % 50 sükroz çözeltisi ile beslenenler 40 gün, % 50 bal çözeltisi ile beslenenler ise 48 gün yaşadıkları tesbit edildi. Parazitoidin konakla etkileşim süresi arttıkça oğul döldeki verimin arttığı, fakat eşey oranında önemli bir değişikliğin olmadığı tesbit edildi. Konakla etkileşim süresinin artmasının, parazitoid dişilerinde toplam lipid miktarında sürekli bir azalmaya, glikojen miktarında ise ilk beş günde çok fazla olacak şekilde bir artışa neden olduğu, protein miktarında ise önemli bir değişmeye neden olmadığı tesbit edildi. Konakla bir gün etkileşen parazitoid dişilerinde toplam lipid miktarı 62 ugr, glikojen miktarı 10 ugr ve protein miktarı 36 ugr iken, bu değerler konakla beş gün etkileşenlerde sırasıyla 49 ugr, 22 ugr ve 34 ugr ve konakla 10 gün etkileşenlerde, yine sırasıyla 20 ugr, 26,5 ugr ve 33 ugr oldu. Parazitoid dişilerinin erkeklerden daha fazla lipid ve protein, daha az glikojen içerdikleri görüldü. Elde edilen sonuçlara göre, konak tercihinde morfolojik olarak konak büyüklüğünün, kimyasal olarak da konağın içerdiği toplam madde miktarının etkili olduğu ortaya konulmuştur. Ergin evredeki beslenme rejimi, parazitoid dişilerinin temel besin bileşenlerini etkilemiştir. Hem beslenen hem de beslenmeyen parazitoid grubundaki dişilerde, beslenmeyenlerde daha fazla olmak üzere; lipid miktarı yaşa bağlı olarak sürekli azaldı, glikojen miktarı ilk günde artış gösterirken sonraki günlerde ise sürekli azaldı. Protein miktarındaki azalma lipid ve glikojen miktarlanndaki azalmaya göre daha sınırlı oldu. Elde edilen sonuçlar, konaktaki toplam lipid, glikojen ve protein miktarlarının parazitoidin gelişim süresi, verim, eşey oram ve ergin yaşam süresine etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VI EFFECTS OF TOTAL LIPID, GLYCOGEN AND PROTEIN AMOUNTS IN HOST ON PREADULT DEVELOPMENT TIME, FECUNDITY, SEX RATIO AND ADULT LONGEVITY OF PARASITOID Dibrachys boarmiae (WALKER, 1863) (HYMENOPTERA:PTEROMALIDAE) ABSTRACT Effects of total lipid, glycogen and protein amounts in host on preadult development time, fecundity, sex ratio, and adult longevity of parasitoid Dibrachys boarmiae (Walker, 1863) were investigated. Studies were carried out under 65±5 % relative humidity, and 25±2°C temperature conditions with 24 hours continuous light photoperiod in two different hosts [(Galleria mellonetta (L., 1758) and Achoria grisella (Fabr., 1794)]. Host type effected the host preference, fecundity and sex ratio of Dibrachys boarmiae. Fecundity in G. mellonella was 31, and 16 in A. grisella. Female ratio in G. mellonella was 80 %, and 71 % in A. grisella. In unfed adult parasitoids, females lived longer than males. The host type effected the adult longevity of the unfed parasitoids. In A. grisella female parasitoids lived 6 days and male parasitoids lived 5 days; in G. mellonella these values were found as 7 days and 6 days respectively. Continuous feeding increased the adult longevity of the parasitoids significantly. Female parasitoids fed only with water lived 8 days, those fed with 50% sucrose lived 37 days, and those fed with 50% honey lived 41 days. Same values for male parasitoids were 6 days, 23 days and 32 days respectively. While host G. mellonella prepupae totally contained much more amounts of lipid, protein and glycogen than A. grisella prepupae, per miligram weight of the host A. grisella contained much more than those in per milgram weight of G. mellonella. In G. mellonella prepupae, mean total lipid, glycogen and protein amounts for each prepupae were found as 2.6 mgr, 0.75 mgr and 7.6 mgr respectively; these values in A. grisella were found as 1.4 mgr, 0.3 mgr and 1.9 mg respectively. However, mean amounts of lipid, glycogen and protein in per miligram wet weight of host were found in G. mellonella as 16.2 ugr, 4.6 ugr and 54.6 ugr, respectively; and in A. grisella as 43.3 ugr, 9.4 ugr and 72.5 ugr, respectively. While lipid and glycogen contents of parasitoidvıı pupae decreased during preadult longevity, protein contents hadn't decreased significantly. Maximum longevity achieved in female parasitoids those fed the day after. Of these female parasitoids fed only with water lived approximately 8 days, those fed with 50% sucrose lived 40 days, and those fed with 50% honey lived 48 days. Parasitoid - host interaction time increased the fecundity, but not affected the sex ratio. In female parasitoids, increased host interaction period caused continuous decrease in total lipid content and increase especially in first five days in glycogen content. However, protein contents didn't change singnificantly. In female parasitoids interacted with host only for one day, total lipid amount was 62 ugr, glycogen was 10 ugr and protein was 36 ugr; in those interacted for five days these values were 49 ugr, 22 ugr and 34 ugr respectively; and in those interacted for ten days 20 ugr, 26.5 ugr and 33 ugr respectively. Female parasitoids contained higher amounts of lipid and protein than males, but males contained higher amounts of glycogen. Morphological size of the host and chemically, total amount of the substances contained were important in the host preference. Feeding regimen at the adult period effected the basic food components of female parasitoids. Both in fed and unfed groups lipid content decreased continuosly depending to age (especially in unfed females), glycogen content increased in first day but decreased continuously on the other days. Decrease in protein content was limited with respect to the decreases in lipid and glycogen contents. Our results indicated that total lipid, glycogen and protein contents of the host effected the fecundity, sex ratio, adult size, and adult longevity of D. boarmiae.